Trezește-ți hormonii veseli

De aceea, tu să umbli pe calea oamenilor de bine şi să ţii cărările celor neprihăniţi. Proverbe 2:20

Te simţi obosit, terminat, anxios sau stresat? Dacă da, tot ceea ce ai nevoie este să exersezi planul de 10 paşi şi scapi!

Corpurile noastre au un uimitor sistem hormonal de substanţe chimice asemănătoare morfinei, numite opioide endogene sau, mai comun, endorfine. Se pare că exerciţiul fizic activează aceşti hormoni, ajutându-i pe oameni să se simtă mai bine.

Sondajul de sănătate Perrier din America a găsit că cei care exersau regulat au afirmat că se simţeau mult mai relaxaţi, mai puțin obosiţi şi aveau o productivitate crescută şi în general se simţeau mai bine cu ei înşişi.

Această informaţie n-ar surprinde-o pe bunica dumneavoastră. Ea ştia că frecarea podelei din bucătărie când se simţea supărată o ajuta. Dar astăzi, cu bucătăriile noastre mici şi cu podele uşor de curăţat şi cu atât de puţin timp pentru familie sau pentru Dumnezeu, ceea ce ai nevoie este o plimbare de 20 de minute în aer curat – cu familia ta sau cu Dumnezeu, sau cu ambele.

Dacă ai încercat programe de exerciţiu fizic înainte şi n-ai putut să te ţii de ele, încearcă planul de 10 paşi. Tot ce ai de făcut este să te angajezi pentru primii 10 paşi ai unei plimbări zilnice. Asta e tot. Pune ceasul să sune la o anumită oră şi, când sună, ridică-te de pe scaunul tău confortabil, închide televizorul, încalţă-te cu adidaşii, deschide uşa şi fă cel puţin 10 paşi. Odată ce i-ai făcut, te poţi întoarce acasă, dacă vrei. Sau poţi continua să te plimbi în jurul blocului.

Planul de 10 paşi funcţionează, pentru că uşurează trecerea de aceşti dificili primi paşi. Te trezeşte şi te face să continui şi, dacă eşti ca cei mai mulţi oameni, o dată ce ai început să mergi, vei termina întreaga plimbare.

De ce să aştepţi până când oboseala, depresia şi stresul să ia tot ce e mai bun din tine, când cu planul de 10 paşi poţi să exersezi aceşti hormoni veseli, să vorbeşti cu Dumnezeu, să te bucuri de natura Lui şi poate să memorezi un pasaj cu înţeles profund din Scriptură – toate în acelaşi timp!

Doamne, ajută-mă să merg pe calea pe care vrei Tu să mă conduci.

Aileen Ludington

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video