Ce înseamnă sa îmbătrâneşti normal?

Moise era în vârstă de o sută douăzeci de ani când a murit; vederea nu-i slăbise şi puterea nu-i trecuse. Deuteronom 34:7

Americanii îmbătrânesc mult. Se estimează că, în jurul anului 2020, 20% din populaţie, sau 52 de milioane de americani, vor avea 65 de ani sau mai mult. Femeile care trăiesc mai mult de 85 de ani au devenit segmentul care creşte cel mai repede în populaţia S.U.A. Consecinţele sociale şi economice ale „îmbătrânirii Americii” sunt enorme. Mulţi dintre pacienţii mei în vârstă au comentat: „Doctore, dacă aş fi ştiut că voi trăi atât de mult, aş fi avut mai multă grijă de mine!”

Textul nostru ne dă un exemplu de îmbătrânire normală. Moise avea 120 de ani şi îşi petrecuse ultimii 40 de ani, conducându-i pe copiii lui Israel prin pustie. Înainte să fie chemat la odihnă, Moise avea puterea fizică şi vigoarea de a urca pe Muntele Nebo, înalt de 780 m, şi, cu vederea lui încă ascuţită, a primit o viziune a Ţării Promise. Iată, aceasta este calea!

Pentru cei mai mulţi dintre bătrânii de azi, cea mai mare teamă nu este moartea, ci teama de a deveni din ce în ce mai slabi, mai fragili şi mai dependenţi de alţii. Femeile de 65 de ani din S.U.A. au preconizată în medie o durată a vieţii de încă 19 ani.

Pentru multe însă aceşti ani vor aduce deteriorare atât fizică, cât şi mintală.

Nu aşa s-a întâmplat şi cu o foarte remarcabilă femeie. Hulda Hoehn s-a născut la o fermă din Canada, la 19 mai 1896. Crescută mai întâi cu carne şi cartofi de tatăl ei german, ca a devenit adventistă de ziua a şaptea când avea 18 ani, şi de atunci a fost vegetariană. Ea şi-a luat licenţa în ştiinţe dietetice la o dată când puţine femei aveau studii superioare. Doar mai târziu ea a adăugat un exerciţiu fizic, viguros, nutriţiei ei bune şi încrederii puternice în Dumnezeu. La încurajarea soţului ei. Dr. Samuel A. Crooks, ea a început să urce pe munţi. Hulda a urcat muntele Whitney, cel mai înalt vârf din Alaska, de 23 de on – prima dată când avea 66 de ani şi ultima dată în 1987, când avea 91! Vârful Crooks, doar cu două vârfuri mai la sud de Muntele Whitney, a fost dat după numele ei.

Hulda, ca şi Moise, este un exemplu de îmbătrânire normală.

Dacă va mai dura pământul, ce ţi-ar plăcea să faci când vei avea 91 de ani? Dacă vrei să poţi urca pe munţi ca Hulda şi Moise, ce ar trebui să faci astăzi?

Gregory R. Wise

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor