Făcându-i o favoare lui Dumnezeu

Şi voi părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. Efeseni 6:4

Acest fapt este atât o veste bună, cât şi una rea! Aproape tot ceea ce copiii noştri vor ajunge să creadă despre Dumnezeu va fi modelat puternic de ceea ce văd în părinţii lor. Şi cele mai multe dintre sentimentele unui copil despre Dumnezeu se formează atunci când părinţii îndeplinesc cea mai dumnezeiască responsabilitate: aceea de a-i învăţa să asculte.

Din nefericire, noi, ca părinţi, nu avem alţi copii pe care „să exersăm” mai înainte. Ci toate greşelile, în rolurile de părinţi, toate testele le facem pe copii adevăraţi – exact aşa cum părinţii noştri au învăţat, văzând ce ni se întâmpla când făceau unele greşeli.

Cam acelaşi lucru îl avea în minte şi apostolul Pavel când i-a prevenit pe părinţi să nu-i întărâte la mânie pe copiii lor. Este aproape un fapt cert că, atunci când autoritatea părintească se loveşte de energia şi curiozitatea debordantă a tinerilor, cineva se va mânia. Tata trebuie să-i interzică copilului anumite lucruri înainte ca acesta să înţeleagă.

Nu avem de făcut faţă nici unei sarcini mai delicate decât aceea de a ajuta tinerele fiinţe omeneşti, care simt că sunt agenţi morali liberi, să înveţe să trăiască în limitele realităţii. Când părinţii cred că pot realiza aceasta prin puterea lor, prin capacitatea lor de „a-i face să asculte”, prin ameninţare cu durerea sau forţa fizică, ei nu numai că îi mânie pe copiii lor, dar Îl ponegresc şi pe Dumnezeu.

Deşi folosim cuvinte latineşti mari, cum ar fi „omnipotent”, şi prezentăm imagini ale regalităţii, cum ar fi „Regele regilor”, ca să arătăm marea demnitate a lui Dumnezeu, Dumnezeul nostru nu Se coboară la folosirea puterii şi a forţei, ca să câştige loialitatea liberă şi credincioasă a prietenilor Săi -fiinţele create de El. Mai degrabă. El ne ajută să înţelegem beneficiile interioare ale alegerii de a trăi după principiile Lui. Şi cine se poate mânia în situaţia aceasta?

Îl ponegreşti tu pe Dumnezeu prin felul în care îi tratezi pe copiii tăi şi pe alţii?

Richard Winn

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor