Cum să eviți falimentul creierului

Celui cu inima tare, Tu îi chezăşuieşti pacea. Isaia 26:3

Jumătate dintre oamenii care trăiesc până la vârsta de 85 de ani pierd o parte din funcţionarea creierului, şi acest lucru dă naştere la confuzie şi pierderea memoriei, pe care deseori o numim senilitate, sau boala mintală, pe care o etichetăm ca demenţă.

Dar aceasta nu se întâmplă pentru că au folosit creierul prea mult. După psihologul Elden Chalmers, noi ne naştem cu 100 de miliarde de celule nervoase şi este imposibil să le consumăm pe toate în întreaga viaţă. Problema apare fie din neglijare (creierul nu este folosit destul) sau din abuz (nu se mănâncă hrană adecvată).

Paul Giem de la Facultatea de medicină a Universităţii Loma Linda a prelucrat date de la un Studiu al sănătăţii adventiştilor, care a analizat dietele şi bolile a 34.000 de adventişti din 1976. El a comparat, de asemeni, 136 de vegetarieni adventişti cu acelaşi număr de consumatori de carne, comparabili ca vârstă şi sex. Vegetarienii aveau de mai mult de trei ori mai puţină demenţă decât cei care consumau carne. Concluzia lui Giem? „Dacă încetezi azi şi nu mai mănânci carne, în 10 ani vei avea jumătate din riscul unei persoane care mănâncă multă carne [de a face demenţă].”

De ce crede Giem aceasta? El spune că bolile cele mai apropiate de demenţă, din punct de vedere patologic, sunt toate transmisibile prin consumarea de carne infectată!

Deşi consumul de carne poate fi legat de disfuncţionalitatea creierului, sute de alte lucruri pot afecta, de asemeni, sănătatea. Dar când am citit despre studiul lui Paul Giem, mi-am amintit din nou avertizarea dată de Ellen White acum aproape 100 de ani: „Mi s-a arătat iar şi iar că Dumnezeu îşi aduce poporul înapoi la planul Său original, care este acela de a nu-şi baza dieta pe consumarea cărnii animalelor moarte” (Dietă şi hrană, p. 72). „Printre cei care aşteaptă venirea Domnului, mâncarea de carne va fi în cele din urmă îndepărtată; carnea va înceta să mai facă parte din dieta lor” (idem, p. 335).

Este timpul acum?

Doamne, Tu ştii calea pe care ar trebui să merg. Fie ca Duhul Tău cel Sfânt să mă convingă să fac ceea ce este cel mai bine pentru trupul şi creierul meu.

Amin.

Rise Rafferty

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor