Nimic nu va pune stăpânire pe mine (II)

Pot totul în Hristos, care mă întăreşte. – Filipeni 4:13

Membrii bisericii din Corint credeau că ei au dreptul să facă orice (vezi 1 Corinteni 6:12). Pavel argumenta insistent, spunând:,, … dar nu totul este de folos.” El afirma că, de fapt, creştinii trebuie să fie oameni care fac uz, dar nu abuz, de aceste drepturi, recunoscând limitele stabilite de Dumnezeu pentru exercitarea acestor libertăţi. În plus, trebuie să manifestăm dispoziţia de a pune deasupra lor dragostea de Dumnezeu şi pacea în trupul lui Hristos.

Dezbaterea pare să fi generat un conflict când unii dintre membrii din Corint au repetat la fel de apăsat că „lor le este îngăduit să facă orice”.

Din nou, Pavel recurge la acest răspuns răspicat:,,… dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.” El avea o atitudine ce părea contrară flagrant spiritului Evangheliei.

Cuvântul grecesc pentru „a pune stăpânire” înseamnă „a se afla sub autoritatea sau controlul a ceva, cum ar fi un obicei”. Acesta nu este un verset despre ceva rău sau greşit, ci despre ceva ce este corect, profitabil sau chiar bun. Totuşi, bun sau rău, noi n-ar trebui să fim controlaţi de nimic, ci să fim doar sub totala autoritate a lui Isus Hristos, Domnul şi Stăpânul nostru.

Isus le-a spus evreilor care credeau în El şi, prin aceasta, şi nouă: „Dacă persistaţi în ceea ce vă spun Eu, atunci sunteţi cu adevărat ucenicii Mei; veţi cunoaşte adevărul şi adevărul vă va face liberi” (vezi Ioan 8:31, 32).

Poate că te lupţi cu obiceiuri „acceptate” şi comune, precum bârfa, mâncatul în exces, exagerarea, înşelăciunea, suspiciunea şi amânarea. Alţii din societatea noastră ar putea fi prinşi în plasa ademenitoare a poftei trupeşti, a dependenţei de diferite substanţe, a dependenţei de diferite activităţi şi pofte nesănătoase – ca să nu mai spunem de pastila bună pentru toate bolile.

Încearcă să nu foloseşti acest text – cel mai adesea greşit înţeles – scris de apostolul Pavel: „Nu lua, nu gusta, nu atinge cutare lucru” (Coloseni 2:21). Acest text nu are puterea la care se aşteaptă sau pe care şi-o doresc unii, în direcţia câştigării luptei cu cele menţionate mai sus, plus cu o droaie de alte ispite şi obiceiuri nedorite. Doar Hristos ne poate da puterea de a face alegerile corecte.

Hyveth Williams

Ardis Carolyn
Ardis Carolyn
E frumos să împărtășim cu prietenii experiențele vieții, dar și mai frumos este să alegem astăzi să înaintăm împreună cu Dumnezeu. Ardis Carolyn, alături de alte femei povestesc despre călătoria lor spirituală în cartea „Înaintăm împreună” - apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor