Puterea lecturii

O inimă pricepută dobândeşte ştiinţa, şi urechea celor înţelepţi caută ştiinţa. (Proverbele 18:15)

John C. Maxwell povesteşte că odată, voia să urmărească o partidă de fotbal american în compania unui grup de tineri. În timp ce se îndreptau spre stadion, el i-a întrebat pe băieţi: „Dacă aţi putea face un lucru care să schimbe lumea, ce aţi face?” Desigur, băieţii nu meditează la astfel de întrebări. Câţiva dintre ei nici nu au încercat să îi răspundă, dar unii i-au vorbit despre proiecte măreţe şi complexe.

Apoi, unul dintre ei l-a surprins pe John cu întrebarea: „Dar dumneavoastră ce aţi face?” Răspunsul lui Maxwell a fost o surpriză pentru tot grupul: m-aş dedica să îi învăţ pe „toţi copiii din lume să citească” – Du rêve à la réalité [De la vis la realitate].

Să citească? Da! Cititul este o putere uriaşă care poate transforma oamenii. Dă-mi voie să îţi dau un exemplu. După al Doilea Război Mondial, Japonia a rămas în ruine, cuprinsă de o sărăcie lucie. Dar, în realitate, astăzi Japonia este una din ţările cele mai bogate şi mai civilizate din lume.

Cum a putut Japonia ca în mai puţin de jumătate de secol să iasă biruitoare după dezastrul din timpul războiului? Printre altele, ei au acordat importanţă cititului. Conform UNESCO, 91% dintre japonezi şi-au format obiceiul de a citi. Francis Bacon spune că „a şti este putere” şi lectura este mijlocul cel mai eficient de a obţine cunoştinţă. Nu este doar o întâmplare că cele mai bogate ţări din lume sunt cele în care se citeşte cel mai mult.

Poate că nici eu, nici tu, nu putem realiza un program care să ne permită să îi învăţăm pe toţi copiii din lume să citească şi să le schimbăm viaţa. Dar chiar şi aşa, putem face un lucru: să ne schimbăm pe noi înşine cu privire la citit. Deşi ţara noastră nu este foarte prosperă din punct de vedere economic, cu ajutorul cititului şi al cunoştinţelor, noi putem să facem o schimbare radicală. Încearcă să citeşti tot ce poţi despre cariera ta. Nu te limita doar la lectura obligatorie, dată de profesor. Cantitatea de cărţi pe care le vei citi va face diferenţa între tine şi camarazii tăi.

Pavel îi dă un sfat tânărului Timotei: „Ia seama bine la citire, la îndemânare şi la învăţătură” (1 Timotei 4:13). Citirea cărţilor bune îţi va schimba lumea, aşa cum a schimbat-o pe a mea.

#cititul #obiceiuribune

Acest articol face parte din cartea „365 Share: Urmărește profilul” de Vladimir Polanco

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video