Creştinul ars va învia?

Dar ştiu că Răscumpărătorul meu este viu şi că Se va ridica la urmă pe pământ. (Iov 19:25)

John Wyclif, considerat a fi precursorul Reformei protestante din Anglia, a murit la 31 decembrie 1384. Rămăşiţele lui au fost îngropate în curtea bisericii din Lutterworth şi au rămas acolo timp de patruzeci de ani. Dar în anul 1428, pentru a pune în aplicare decretul emis în 1414 de Conciliul din Constanţa, mormântul lui a fost deschis, rămăşiţele au fost incinerate şi cenuşa a fost răspândită pe micul râu Swift. În opinia liderilor catolici de la acea vreme, incinerarea le oferea garanţia că Wyclif nu avea să mai învie niciodată la viaţă.

Experienţe ca cea povestită mai sus i-au făcut pe unii creştini să creadă că, dacă vor fi incineraţi, ei nu vor mai învia la venirea lui Hristos. Ei nu îşi dau seama că incinerarea doar accelerează sentinţa inevitabilă care a fost pusă asupra noastră: „Ţărână eşti şi în ţărână te vei întoarce” (Geneza 3:19). Ce diferenţă este între a te transforma în praf în cincisprezece minute sau într-o sută de ani?

Cum putem să uităm că Dumnezeu nu este limitat de materie? El a creat tot ce există din nimic, doar prin cuvântul Său. Pavel spune că „tot ce se vede n-a fost făcut din lucruri care se văd” (Evrei 11:3). Noi ignorăm faptul că, la înviere, trupurile noastre vor fi transformate total „într-o clipă, într-o clipeală din ochi” şi că atunci când vom învia, noi vom avea „un trup duhovnicesc”, atunci când „trupul acesta supus putrezirii se va îmbrăca în neputrezire şi trupul acesta muritor se va îmbrăca în nemurire” (1 Corinteni 15:52,44,54). Când „trâmbiţa lui Dumnezeu” va suna, „cei morţi în Hristos vor învia” (1 Tesaloniceni 4:16). Ioan a contemplat momentul în care „marea a dat înapoi pe morţii care erau în ea” (Apocalipsa 20:13). De fapt, cei care au murit în mare nu au lăsat în urmă
nici măcar cenuşă.

Atunci creştinul care va fi incinerat nu va mai învia? Pavel spune în 1 Corinteni 15:36: „Nebun ce eşti!” Dacă rănirea trupului îl descalifică pentru înviere, ce se va întâmpla cu martirii care au pierit incineraţi de focul Inchiziţiei? Să proclamăm împreună cu Iov: „Dar ştiu că Răscumpărătorul meu este viu şi că Se va ridica la urmă pe pământ. Chiar dacă mi se va nimici pielea şi chiar dacă nu voi mai avea carne, voi vedea totuşi pe Dumnezeu” (Iov 19:25,26).

#înviere #speranţă #puterealuiDumnezeu

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor