Nu îţi vinde penele

Bucură-te, tinere, în tinereţea ta, fii cu inima veselă cât eşti tânăr, umblă pe căile alese de inima ta şi plăcute ochilor tăi. (Eclesiastul 11:9)

Larvele (viermii) erau hrana preferată a unui porumbel, dar lui nu îi plăcea deloc să le „vâneze”. Într-o zi, în parc, el auzi un domn strigând din toată puterea: „Dau larve în schimbul penelor! Larve pentru pene!” Porumbelul, curios, se apropie de acesta şi îi ceru să îi explice mai pe larg oferta lui. „Eu fac pălării, îi spuse domnul, şi folosesc pene pentru a le decora. Dacă îmi dai una din penele tale, eu îţi voi da în schimb un vierme delicios.”

Porumbelului îi plăcu foarte mult oferta şi de îndată îşi smulse o pană pe care i-o oferi pălărierului, care în schimb îi oferi un vierme. „Excelent, îşi zise porumbelul, de acum nu mai trebuie să prind viermi.” De fiecare dată când voia să mănânce un vierme, porumbelul mergea în parc şi oferea o pană pentru un vierme. După o vreme, ceilalţi porumbei au început să îl avertizeze: „Nu îţi mai vinde penele, căci vine iarna şi va trebui să migrăm”; dar porumbelul nu avea urechi pentru aceste avertizări. Când în cele din urmă a venit iarna, păsările şi-au lăsat treaba pentru a se pregăti de lunga călătorie înspre ţările calde, dar când faimosul nostru porumbel a încercat să zboare… nu a putut! Pierduse prea multe pene!

Mulţi dintre noi avem tendinţa să credem că, în viaţă, totul este alb sau negru. Prea adesea, noi avem întrebări cu privire la anumite acţiuni, oare sunt „bune” sau „rele” şi vrem să le clasificăm într-una din aceste categorii. Nu îmi propun să alcătuiesc o listă exhaustivă a lucrurilor pe care noi, în calitate de creştini, am putea să le facem sau nu, dar fabula de mai sus m-a învăţat că uneori ceea ce nu pare a fi „rău” poate să nu fie nici „bun”. Era păcat să schimbe câte o pană pe un vierme? Nu. Dar nu uita că, deşi „toate lucrurile sunt îngăduite, nu toate sunt de folos” (1 Corinteni 10:23).

Pe parcursul zilei de astăzi, aminteşte-ţi că Dumnezeu ţi-a dat aripi ca să zbori: timpul tău, capacităţile mintale, resursele. În consecinţă, nu te despuia de pene! Nu pierde ocazia de a avea un viitor mai bun în schimbul larvelor pe care ţi le oferă lumea. Astăzi, aşa cum spune şi Solomon, vreau să te distrezi, să te simţi bine, dar aminteşte-ţi că nu totul se limitează la această viaţă. Nu îţi vinde penele! Curând vei avea nevoie de ele pentru a migra într-un loc mai bun.

#nu-ţivindepenele

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video