Iertare fără margini

„Atunci Petru s-a apropiat de El şi I-a zis: „Doamne de câte ori să iert pe fratele meu când va păcătui împotriva mea? Până la şapte ori?” Matei 18:21

Ucenicii au venit la Isus şi L-au întrebat cât de des trebuiau să se ierte unul pe altul. Fariseii ziceau că de trei ori şi cu asta basta. Ucenicii voiau să arate că învăţaseră câte ceva din bunătatea şi iertarea pe care Isus o oferea, aşa că au ridicat cifra până la şapte. Dar Isus a zis: „Eu nu-ţi zic până la şapte, ci până la şaptezeci de ori câte şapte” (Matei 18:22).

Când este mai uşor să ierţi: când cineva ţi-a greşit odată, ori când aceeaşi persoană ţi-a greşit a zecea oară? Dar a suta oară? De obicei, în relaţiile noastre cu alţii, noi ne simţim destul de autoneprihăniţi când iertăm prima oară. Dar dacă ofensa se repetă din nou şi din nou, nu ne trebuie mult să tragem concluzia că pocăinţa acelui om nu este nicidecum adevărată

În Luca 17:4 se merge încă şi mai departe. Isus a zis că dacă fratele tău păcătuieşte împotriva ta „de şapte ori pe zi, şi de şapte ori pe zi se întoarce la tine şi îţi zice ,îmi pare rău!’” trebuie să-l ierţi. Şi ucenicii I-au spus: „Doamne, întăreşte-ne credinţa!” Ai nevoie de multă credinţă ca să poţi ierta în felul acesta. Dar ce spune oare Isus de fapt prin aceste instrucţiuni? E adevărat că El doreşte să fim iertători faţă de cei care ne greşesc. Dar pe lângă aceasta, El ne dă un exemplu pentru felul de iubire şi iertare pe care Dumnezeu vrea să le manifeste faţă de noi.

Relaţiile noastre cu alţii, dacă supărăm pe cineva faţă de care de obicei ne purtăn cuviincios, aproape simţim că acea persoană ne datorează iertare pentru acea singură greşeală. Dar atunci când greşim de şapte ori pe zi faţă de cineva, şi de şapte ori pe zi ne întoarcem din nou spunând: „îmi pare rău”, simţim că nu mai merităm nimic. Iar dacă totuşi suntem iertaţi, nu ne este greu să înţelegem că aceasta nu se datorează bunătăţii noastre, ci dragostei şi bunătăţii celui ce ne-a iertat.

Acest fel de iubire şi bunătate vine doar de la Dumnezeu. El este autorul ei, şi suntem fericiţi că făgăduinţa din Ioan 6:37 nu este o făgăduinţă cu dată fixă. Astăzi din nou, indiferent de numărul ocaziilor în care ai căzut, şi cât de des ai păcătuit, dacă vii la EL, vei fi primit şi nu vei fi aruncat afară.

Moris Venden
Moris Venden
Moris Venden, în cartea „Nici o zi fără Isus” Îl prezintă pe Mântuitorul nostru într-un fel care poate determina o schimbare totală a vieții. Este o soluție foarte bună pentru cei care își drămuiesc foarte bine timpul, nu ca un substitut al legăturii, ci ca o rampă de lansare spre o legătură cu Dumnezeu.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor