Gândul de dimineață – 16.05.2016 – solascriptura.ro

„Voi daţi zeciuială din izmă, din mărar şi din chimen şi lăsaţi nefăcute cele mai însemnate lucruri din Lege: dreptatea, mila şi credincioşia; pe acestea trebuie să le faceţi, şi pe acelea să nu le lăsaţi nefăcute.” – Matei23:23
Cercul de studiu „Istoria dezvoltării plantelor medicinale” de la Universitatea din Würzburg, Germania, a selectat chimenul (Carum Carvi), una din cele mai vechi plante aromatice din Europa, drept planta medicinală a anului 2016. Mulţi oameni ştiu chimenul ca fiind un condiment, dar planta are şi un efect tămăduitor, recunoscut ştiinţific. Chimenul a fost cunoscut de milenii şi s-au găsit seminţe în mormântul lui Tutankamon. Descoperirile arheologice au demonstrat că planta era cunoscută şi folosită în aşezările din Epoca de Piatră. Cel care a pus chimenul pe lista plantelor medicinale a fost Carol cel Mare. În scop medicinal, sunt utilizate fructele plantei. Ele conţin ulei esenţial, substanţa carvona, drept ingredient principal. Carvona se mai găseşte în mărar şi în coaja mandarinelor. Uleiul esenţial stimulează glandele digestive. Potrivit profesorului Johannes Gottfried Mayer, conducătorul cercului de studiu, chimenul are efecte benefice asupra sănătăţii noastre, fiind antimicrobian şi având o acţiune antispasmodică. De asemenea, chimenul este un remediu foarte bun împotriva simptomelor de colon iritabil şi un antiinflamator intestinal. „Vrem să arătăm că există plante care pot concura cu medicamentele de sinteză şi care au mai puţine efecte secundare”, a spus Mayer.

Uleiul din seminţe de chimen ajută împotriva crampelor uşoare din zona gastrointestinală, împotriva balonării şi flatulenţei. Ceaiul de chimen este folosit şi împotriva pierderii poftei de mâncare, reumatismului, colicilor la sugari, respiraţiei urât mirositoare şi problemelor digestive. Planta este utilizată şi în bucătărie, pentru a condimenta diferite feluri de mâncare, se foloseşte pentru a mura varza, dar şi în pâine, produse de patiserie sau brânză.

descoperă.ro

articol preluat de pe Gândul de dimineață – 16.05.2016 – solascriptura.ro

Sola Scriptura
Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor