Gândul de dimineață – 10.07.2016 – solascriptura.ro

 „Isus le-a zis: «Veniţi singuri la o parte, într-un loc pustiu şi odihniţi-vă puţin.» – Marcu 6:31
” Stresul cotidian ne omoară. Puțin câte puțin în fiecare zi, ca picătura chinezească. Vindecarea vine din natură, nu de la doctor – credea Paracelsus, în secolul al XVI-lea. Contemplarea unor scene naturale remarcabile întăreşte sănătatea şi vigoarea – scria în 1865 peisagistul Frederick Law Olmsted. Beethoven îmbrățişa copaci, Einstein se plimba prin grădină ca să poată gândi. Ce să mai zic de Emerson, Thoreau sau John Muir… Mulţi oameni celebri sau necunoscuți şi-au găsit liniştea şi creativitatea în natură.

Grație progreselor din neurologie puterea vindecătoare a naturii poate fi probată azi ştiințific. Neuropsihologul David Strayer a invitat-o pe jurnalista Florence Williams la o excursie de trei zile în cadrul unui experiment ce viza colectarea de date pentru a proba ceea ce el numeşte „efectul de trei zile”. Cercetările lui Strayer arată că subiecții au rezultate cu 50% mai bune la problemele cu rezolvare creativă după trei zile în sălbăticie.

Creierul e o maşinărie fenomenală, care însă oboseşte repede în condiții de suprasolicitare. Şi viața în societatea modernă presupune adesea să faci zece lucruri dintr-odată. Când laşi să se odihnească circuitele pentru atenție imediată dai timp izvorului să se reumple. După numai trei zile, ființa ți se recalibrează şi creşte implicit capacitatea de procesare a creierului. Liisa Tyrväinen, de la Institutul Finlandez pentru Resurse Naturale, recomandă o doză minimă de natură de cinci ore lunar pentru îmbunătățirea stării de spirit.

Mai multe studii din UE care examinează efectele spațiului verde asupra sănătății publice au concluzii seducătoare. Un exemplu: oamenii care locuiesc la mai puțin de 1 kilometru de un spațiu verde suferă mai rar de boli. În Coreea de Sud, unde munca şi stresul sunt o a doua religie, există deja trei păduri vindecătoare oficiale; alte 34 vor fi finalizate până la anul.

National Geographic – Cătălin Gruia

articol preluat de pe Gândul de dimineață – 10.07.2016 – solascriptura.ro

Sola Scriptura
Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor