Gândul de dimineață – 17.07.2016 – solascriptura.ro

 „Împăraţii pământului, domnitorii, căpitanii oştilor, cei bogaţi şi cei puternici, toţi robii şi toţi oamenii slobozi s-au ascuns în peşteri şi în stâncile munţilor. Şi ziceau munţilor şi stâncilor: «Cădeţi peste noi, şi ascundeţi-ne de Faţa Celui ce şade pe scaunul de domnie şi de mânia Mielului.» – Apocalipsa 6:15-17
” În regiunea Basilicata din sudul Italiei, este un vechi oraş numit Matera, cunoscut pentru casele construite în stâncă denumite „sassi”. Acestea sunt sculptate în zidurile defileului stâncos creat de ceea ce cândva a fost un râu mare, dar acum este un flux mic. Aceste locuinţe, asemenea peşterilor, se consideră a fi printre primele aşezări umane din Italia. De atunci şi până în 1950, peşterile au fost locuite continuu.

Primele aşezări umane din teritoriul Matera au profitat de numeroase peşteri naturale din regiune, care definesc peisajul stâncos. De-a lungul timpului, noi peşteri au fost săpate în piatră pentru a găzdui populaţia ce se afla în continuă creştere. Pe măsură ce oraşul s-a dezvoltat, a devenit un amestec de alei înguste şi de scări săpate în stâncă. Până în secolul XX, regiunea Matera a fost una dintre cele mai sărace din Italia. Nu exista nici sistem de aprovizionare cu apă potabilă, nici canalizare, nu exista instalaţie de energie electrică sau alte facilităţi disponibile. Oamenii nu aveau bunurile necesare de bază pentru că nu existau magazine. Alimentaţia lor tipică consta din pâine, ulei, roşii zdrobite şi ardei. Multe familii locuiau efectiv împreună cu animalele lor în condiţii neigienice şi prielnice dezvoltării bolilor, în special a malariei.

După Al Doilea Război Mondial, noul guvern a încercat să mute locuitorii oraşului din peşteri în locuinţe moderne, dar mulţi oameni au refuzat să-şi părăsească casele. În cele din urmă, guvernul a trebuit să mute cu forţa locuitorii într-un nou oraş situat pe partea de sus a stâncii.

Soarta Matera s-a schimbat după 1993, când UNESCO a declarat Sassi din Matera şi Bisericile din peşteri ca sit al Patrimoniului Mondial, atrăgând astfel un val de turişti curioşi. După aceasta, multe dintre peşterile din Matera au fost restaurate şi transformat în case confortabile, hoteluri şi restaurante elegante.

descopera.ro

articol preluat de pe Gândul de dimineață – 17.07.2016 – solascriptura.ro

Sola Scriptura
Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor