Articolul precedentAmintiri preţioase
  Articolul următorFără rival

  Gândul de dimineață – 11.08.2016 – solascriptura.ro

   „Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul.” – Psalmi 121: 1,2
  Octavian Goga şi Aurel Vlaicu au fost colegi de şcoală la Gimnaziul din Sibiu. Vlaicu construise o turbină care l-a uimit pe profesorul de fizică. „Îl văd ca acum, înalt, subţirel, oacheş, cu ochii negri şi scrutători – îşi amintea Octavian Goga – şi ne duceam la el acasă ca la panoramă. În chiliuţa lui, unde sta la un croitor, avea un atelier de mătăsărit şi făurărie.”

  După 11 ani de la absolvirea gimnaziului, Octavian Goga şi Vlaicu s-au întâlnit, când acesta din urmă i-a vorbit mult despre invenţii şi proiecte, despre anii de studenţie. Mai târziu, au trecut împreună graniţa în Ţară, luând cu ei două modele de aeroplan de mărime diferită. Prin intervenţia lui Goga, Aurel Vlaicu a fost angajat la Arsenalul Armatei, putând să-şi construiască acolo pasărea minunată.

  Vlaicu muncea cu patimă, unind devotamentul pentru o idee, caracteristic geniului, cu încăpăţânarea ţărănească. Într-o bună zi, în culmea deznădejdii, i-a scris lui Goga: „Hai, frate, la Bucureşti, de mă scoate din belea, că iştea fac politică din aeroplan!” Şi Octavian Goga nu s-a lăsat aşteptat. I-a întins întotdeauna o mână frăţească de ajutor sincer, dezinteresat.

  Petreceau nenumărate seri împreună cu Ilarie Chendi şi cu Şt. O. Iosif, timp în care Vlaicu vorbea foarte puţin, cu stânjeneala omului simplu, mulţumindu-se să spună cu modestie: „Eu nu pot vorbi ca voi!” şi, scoţând din buzunarul vestei un şurub, adăuga: „Iaca, o silabă din gândurile mele!”

  La 13 septembrie 1913, Vlaicu a murit, voind să treacă peste Carpaţi, ca să asiste la serbările Astrei de la Orăştie, zbor simbolic pentru unitatea naţională a românilor. „Vlaicu e primul sol al unui vis milenar, întâiul soldat căzut pe un câmp de bătaie, cel dintâi sânge vărsat pentru trecerea Carpaţilor.” Aceasta este semnificaţia politică pe care a dat-o Octavian Goga morţii eroice a lui Aurel Vlaicu.
  Veturia Goga, „Privighetoarea lui Hitler” – Mircea Goga

  articol preluat de pe Gândul de dimineață – 11.08.2016 – solascriptura.ro

  Gândul de dimineață - 11.08.2016 - solascriptura.ro - 2016. După 11 ani de la absolvirea gimnaziului, Octavian Goga şi Vlaicu s-au întâlnit, când acesta din urmă i-a vorbit mult despre invenţii şi proiecte, despre anii de studenţie. Mai târziu, au trecut împreună graniţa în Ţară, luând cu ei două modele de aeroplan de mărime diferită. Prin intervenţia lui Goga, Aurel Vlaicu a fost angajat la Arsenalul Armatei, putând să-şi construiască acolo pasărea minunată.
  Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
  Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

  Din aceeași categorie

  Gândul de dimineață – 02.01.2017 – solascriptura.ro

   „Boul îşi cunoaşte stăpânul şi măgarul cunoaşte ieslea stăpânului său, dar Israel nu Mă cunoaşte,...

  O călătorie de neuitat

  În urmă cu 16 ani erai un student evanghelist şi ai venit la mine, iar eu am cumpărat Tragedia Veacurilor şi Viaţa lui Iisus. Acele cărţi m-au condus la Isus şi la adevărurile din Biblie. Acum, împreună cu copiii şi nepoţii mei, suntem membri ai Bisericii Adventiste. Am călătorit de departe să vin astăzi aici şi să vă spun povestea mea. Vă mulţumesc din inimă!

  Succesul este al tuturor

  Indiferent de situaţiile şi provocările prin care ne trece viaţa, ochii noştri să fie aţintiţi spre Dumnezeu. Pentru anul care vă stă în faţă, vă propun să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a deveni oameni de succes, la fel ca Avram Hershka, care nu s-a dat bătut, ci a dat tot ce a avut mai bun până a ajuns un om renumit în întreaga lume.

  Noi perspective

  Cu paşi şovăielnici, încerc să trec peste pragul anului, luându-mi cu mine în imaginaţie familia, pe cei apropiaţi sufletului meu, cei care m-au ajutat şi s-au rugat pentru mine... Pe lângă ei, îmi iau toiagul lui Dumnezeu - experienţele personale pe care le-am făcut cu El, ce mă încurajează.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...