Articolul precedentTot ce avea nevoie
  Articolul următorAsumă-ți riscul!

  Gândul de dimineață – 15.09.2016 – solascriptura.ro

   „Deodată, s-a stârnit pe mare o furtună atât de straşnică, încât corabia era acoperită de valuri. Şi El dormea.” – Matei 8:24
  Până la ora morţii lui Nelson, la 4:30 după-amiaza, flota engleză capturase, scufundase sau pusese pe fugă una dintre cele mai mari flote de război lansate vreodată. Moartea lui Nelson în momentul său de glorie şi o furtună având forţa unui uragan, care a înecat după bătălie mii de mateloţi, au umbrit festivităţile.

  Dar Trafalgar rămâne cea mai răsunătoare victorie navală din îndelungata şi legendara istorie maritimă a Angliei. Două motive explică uşurinţa cu care a fost obţinută această victorie: moralul oamenilor şi artileria grea mai bună. Multe dintre echipajele Flotei Combinate, în special cele de pe vasele spaniole, fuseseră recrutate în grabă, dintre oameni care nu mai fuseseră niciodată pe mare. Mulţi s-au îmbolnăvit de febra galbenă, care făcuse ravagii pe coasta sudică a Spaniei din 1801 până în 1805.

  „Numele său făcea el singur cât o armată”, a scris viitorul rege George al IVlea, care luptase sub comanda lui Nelson în tinereţe. „Nelson şi Victory însemnau unul şi acelaşi lucru pentru noi şi aduceau în inima duşmanului nostru disperare şi groază.”

  Trafalgar a fost una dintre ultimele mari bătălii navale din epoca navigaţiei cu pânze. Când britanicii au mai purtat lupte la o asemenea scară în Atlantic, ele s-au dat între cuirasate cu aburi, în Primul Război Mondial. Trafalgarul are semnificaţii foarte diferite pentru cele trei naţiuni care s-au întâlnit în largul coastei de la Cádiz. Pentru spanioli, Trafalgarul a fost şi este o glorioasă înfrângere. Această bătălie a marcat începutul sfârşitului pentru imperiul spaniol din America de Sud.

  Singurul comentariu al lui Napoleon asupra dezastrului, care s-a soldat cu peste 8.000 de victime, a fost: „Din cauza unei furtuni, am pierdut câteva vase, după o bătălie purtată imprudent.”

  National Geographic

  articol preluat de pe Gândul de dimineață – 15.09.2016 – solascriptura.ro

  Gândul de dimineață - 15.09.2016 - solascriptura.ro - 2016. Dar Trafalgar rămâne cea mai răsunătoare victorie navală din îndelungata şi legendara istorie maritimă a Angliei. Două motive explică uşurinţa cu care a fost obţinută această victorie: moralul oamenilor şi artileria grea mai bună. Multe dintre echipajele Flotei Combinate, în special cele de pe vasele spaniole, fuseseră recrutate în grabă, dintre oameni care nu mai fuseseră niciodată pe mare. Mulţi s-au îmbolnăvit de febra galbenă, care făcuse ravagii pe coasta sudică a Spaniei din 1801 până în 1805.
  Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
  Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

  Din aceeași categorie

  Gândul de dimineață – 02.01.2017 – solascriptura.ro

   „Boul îşi cunoaşte stăpânul şi măgarul cunoaşte ieslea stăpânului său, dar Israel nu Mă cunoaşte,...

  O călătorie de neuitat

  În urmă cu 16 ani erai un student evanghelist şi ai venit la mine, iar eu am cumpărat Tragedia Veacurilor şi Viaţa lui Iisus. Acele cărţi m-au condus la Isus şi la adevărurile din Biblie. Acum, împreună cu copiii şi nepoţii mei, suntem membri ai Bisericii Adventiste. Am călătorit de departe să vin astăzi aici şi să vă spun povestea mea. Vă mulţumesc din inimă!

  Succesul este al tuturor

  Indiferent de situaţiile şi provocările prin care ne trece viaţa, ochii noştri să fie aţintiţi spre Dumnezeu. Pentru anul care vă stă în faţă, vă propun să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a deveni oameni de succes, la fel ca Avram Hershka, care nu s-a dat bătut, ci a dat tot ce a avut mai bun până a ajuns un om renumit în întreaga lume.

  Noi perspective

  Cu paşi şovăielnici, încerc să trec peste pragul anului, luându-mi cu mine în imaginaţie familia, pe cei apropiaţi sufletului meu, cei care m-au ajutat şi s-au rugat pentru mine... Pe lângă ei, îmi iau toiagul lui Dumnezeu - experienţele personale pe care le-am făcut cu El, ce mă încurajează.

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...