Gândul de dimineață – 25.09.2016 – solascriptura.ro

 „Dar primeşte Domnul oare mii de berbeci sau zeci de mii de râuri de untdelemn? Să dau eu pentru fărădelegile mele pe întâiul meu născut, rodul trupului meu, pentru păcatul sufletului meu?” – Mica 6:7
Mayaşii au crezut că peşterile, în special cele care se întind pe mai mulţi kilometri în subteran, sunt intrările în lumea subterană sau Xibalba, „locul fricii”, unde trăiau demoni malefici. Ei încercau să îmbuneze zeii prin efectuarea sacrificiilor supreme – cele umane. O astfel de peşteră, în care Mayaşii efectuau ritualurile de sacrificare, este situată în inima Belize, aproape de San Ignacio, în rezervaţia naturală montană Tapir. Actun Tunichil Muknal, prescurtată „ATM”, a fost explorată pentru prima dată la sfârşitul anilor 1980. Intrarea în peşteră are o formă de clepsidră şi este inundată cu apă. Resturile ritualurilor ceremoniale se văd chiar de la intrarea în peşteră.

Persoanele sacrificate erau din diferite grupuri, alegerile preoţilor maya variind de la copii în vârstă de un an până la adulţi de 30-40 de ani. Peste tot sunt vase de ceramică, instrumente muzicale, bijuterii, sculpturi mici şi spini veninoşi, care au fost utilizaţi pentru flebotomie. Multe dintre aceste artefacte sunt complet calcifiate pe podeaua peşterii.

Cercetările recente ale climatului vechi din Mezoamerica au scos la iveală faptul că seceta ar fi jucat un rol important în prăbuşirea civilizaţiei, iar drept argument poate fi şi scopul acestor sacrificii, care s-au dovedit a fi realizate cu o frecvenţă mai mare în sec. al IX-lea, chiar înainte de momentul când Maya au pierit. Potrivit mitologiei Maya, unul dintre locuitorii acestei lumi subterane era Chac, zeul ploii, iar aceste sacrificii şi daruri puteau fi făcute anume pentru el. Cele mai multe dintre artefactele descoperite în Actun Tunichil Muknal sunt lăsate în starea în care au fost găsite, devenind una dintre cele mai bine conservate peşteri care conţin obiecte din ritualul de sacrificiu Maya.

Felicitări celui care a căutat în dicționar ce înseamnă „flebotomie”.

De două ori felicitări celui care ştia deja semnificația.

articol preluat de pe Gândul de dimineață – 25.09.2016 – solascriptura.ro

Sola Scriptura
Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor