Articolul precedentCasa fără uşă
  Articolul următorAccesul la Dumnezeu

  Gândul de dimineață – 10.10.2016 – solascriptura.ro

   „Împărăţia cerurilor se mai aseamănă cu un năvod aruncat în mare, care prinde tot felul de peşti. După ce s-a umplut, pescarii îl scot la mal, şed jos, aleg în vase ce este bun şi aruncă afară ce este rău.” – Matei 13:47,48
  La 80 de kilometri nord-est de Insula Mujeres, din Golful Mexic, peştii-evantai patrulează prin apele albastre. Fregatele atârnă ca nişte săgeţi deasupra mării, plonjând când şi când pentru a-şi înşfăca mâncarea – un banc de sute de sardele care se mişcă la unison, sclipind în soare la fiecare schimbare de direcţie.

  Peştii-evantai şi sardelele sunt specii migratoare larg răspândite, populând mai multe oceane, dar, din ianuarie până în iunie, se întâlnesc faţă în faţă aici, pe întinderea acestei mări. Pentru prădător şi pradă, platforma continentală de aici constituie habitatul ideal: apele puţin adânci, bogate în plancton, alimentate de râurile care drenează continentul şi de curenţii oceanici dintre Cuba şi Yucatán, promit hrană din belşug.

  Vânătoarea pare apropiată de cea a mamiferelor. Peştii-evantai îşi unesc în mod clar forţele: masculi şi femele deopotrivă încercuiesc prada, împingând bancul în formaţii tot mai strânse şi luând cu rândul câteva înghiţituri. Fiecare salt înainte este punctat de un uluitor semnal luminos al înotătoarei dorsale, care face ca vânătorul să pară de două ori şi ceva mai mare. Un fulger irizat apărut de-a lungul corpului, adesea în dungi de un albastru argintiu, amplifică efectul. Celule cu pigment întunecat, numite melanofore, acţionează ca nişte storuri.

  În mod obişnuit, animalul are un aspect banal, dar în momente de stres sau agitaţie, celulele îşi contractă pigmentul pentru a expune culorile metalice superbe ale pielii de sub ele. Aceste explozii de culoare ar putea avea drept scop nu doar să destabilizeze prada, ci şi să-i avertizeze pe ceilalţi peşti-evantai să aştepte, evitând astfel coliziunea.

  Când jocul mortal se încheie şi peştii-evantai se retrag, în urma lor, solzi sclipitori de sardele plutesc în derivă, coborând încet în adâncurile albastre.

  National Geographic

  articol preluat de pe Gândul de dimineață – 10.10.2016 – solascriptura.ro

  Gândul de dimineață - 10.10.2016 - solascriptura.ro - 2016. Peştii-evantai şi sardelele sunt specii migratoare larg răspândite, populând mai multe oceane, dar, din ianuarie până în iunie, se întâlnesc faţă în faţă aici, pe întinderea acestei mări. Pentru prădător şi pradă, platforma continentală de aici constituie habitatul ideal: apele puţin adânci, bogate în plancton, alimentate de râurile care drenează continentul şi de curenţii oceanici dintre Cuba şi Yucatán, promit hrană din belşug.
  Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
  Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

  Din aceeași categorie

  Gândul de dimineață – 02.01.2017 – solascriptura.ro

   „Boul îşi cunoaşte stăpânul şi măgarul cunoaşte ieslea stăpânului său, dar Israel nu Mă cunoaşte,...

  O călătorie de neuitat

  În urmă cu 16 ani erai un student evanghelist şi ai venit la mine, iar eu am cumpărat Tragedia Veacurilor şi Viaţa lui Iisus. Acele cărţi m-au condus la Isus şi la adevărurile din Biblie. Acum, împreună cu copiii şi nepoţii mei, suntem membri ai Bisericii Adventiste. Am călătorit de departe să vin astăzi aici şi să vă spun povestea mea. Vă mulţumesc din inimă!

  Succesul este al tuturor

  Indiferent de situaţiile şi provocările prin care ne trece viaţa, ochii noştri să fie aţintiţi spre Dumnezeu. Pentru anul care vă stă în faţă, vă propun să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a deveni oameni de succes, la fel ca Avram Hershka, care nu s-a dat bătut, ci a dat tot ce a avut mai bun până a ajuns un om renumit în întreaga lume.

  Noi perspective

  Cu paşi şovăielnici, încerc să trec peste pragul anului, luându-mi cu mine în imaginaţie familia, pe cei apropiaţi sufletului meu, cei care m-au ajutat şi s-au rugat pentru mine... Pe lângă ei, îmi iau toiagul lui Dumnezeu - experienţele personale pe care le-am făcut cu El, ce mă încurajează.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...