Gândul de dimineață – 24.10.2016 – solascriptura.ro

„Dacă vei cere înţelepciune şi dacă te vei ruga pentru pricepere; dacă o vei căuta ca argintul şi vei umbla după ea ca după o comoară, atunci vei înţelege frica de Domnul şi vei găsi cunoştinţa lui Dumnezeu.” – Proverbe 2:3-5
După mulţi ani de sărăcie grea, care însă nu i-au zdruncinat încrederea în Dumnezeu, rabinului Eisik din Cracovia i s-a poruncit în vis să meargă să caute o comoară la Praga, sub podul care duce la palatul regal. După ce visul s-a repetat de trei ori, rabinul Eisik a plecat la Praga. Numai că podul era păzit zi şi noapte de gardieni, astfel că rabinul nu îndrăznea să se apuce de săpat. Venea însă în fiecare dimineaţă lângă pod şi îi dădea târcoale până seara.

În cele din urmă, şeful pazei, intrigat de ceea ce vedea, l-a întrebat politicos, ce face acolo: caută ceva anume sau aşteaptă pe cineva? Atunci rabinul Eisik i-a povestit visul datorită căruia venise la Praga. Gardianul a izbucnit în râs: „Bietul de tine! Ai pornit la o asemenea drumeţie de dragul unui vis! Deh, aşa e când te încrezi în vise! Și eu ar fi trebuie să-mi iau picioarele la spinare când mi s-a poruncit odată în vis să merg la Cracovia şi, în odaia unui jidov pe care, chipurile, îl cheamă Eisik, fiul lui Jekel, să sap undeva sub sobă ca să găsesc o comoară. Eisik, fiul lui Jekel! Parcă mă văd la locul cu pricina – unde probabil jumătate din locuitorii evrei se numesc Eisik şi cealaltă jumătate Jekel – scotocind prin toate casele!” Și paznicul a izbucnit din nou în râs.

Rabinul Eisik l-a salutat şi a plecat acasă. A dezgropat comoara de sub sobă şi, cu o parte din ea, a construit o casă de rugăciune care se numeşte „Reb Eisik Reb Jekel”.

articol preluat de pe Gândul de dimineață – 24.10.2016 – solascriptura.ro

Sola Scriptura
Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor