Gândul de dimineață – 25.10.2016 – solascriptura.ro

   „El este mai înainte de toate lucrurile şi toate se ţin prin El. El este Capul trupului.”  Coloseni 1:17-18
  Pe vremuri credeam că furnicile ştiu ce fac. Cele care mărşăluiau pe blatul dulapului meu din bucătărie păreau atât de sigure pe ele, încât m-am gândit că aveau un plan, că ştiau unde se duc şi ce trebuie să facă. Altfel cum ar putea furnicile să organizeze autostrăzi, să construiască muşuroaie sofisticate, să lanseze incursiuni de proporții epice şi să facă toate celelalte chestii pe care le fac?

  Se pare că m-am înşelat. Furnicile nu sunt nişte mici ingineri, arhitecți sau războinici inteligenți – cel puțin nu ca indivizi. Când e vorba să decidă ce urmează să facă, cele mai multe furnici nu au nici cea mai vagă idee. Cum explicăm atunci succesul celor aproximativ 12.000 de specii de furnici cunoscute de pe Pământ?

  Poate că furnicile sunt mici făpturi prostuțe, ca indivizi, dar când alcătuiesc o colonie reacționează rapid şi eficient la condițiile de mediu. Furnicile folosesc ceea ce se numeşte inteligență colectivă.

  Un element-cheie pentru o colonie de furnici, de pildă, este că nu are niciun şef. Nu există generali care să comande furnicile-soldat. Nu există manageri care să le dea ordine furnicilor lucrătoare. Regina nu are niciun alt rol în afară de cel de a depune ouă. Chiar şi cu o jumătate de milion de furnici, o colonie funcționează perfect, fără niciun fel de conducere – sau, cel puțin, fără una pe care noi să o putem recunoaşte. În schimb, se bazează pe nenumărate interacțiuni între furnicile individuale, fiecare dintre ele urmând nişte reguli simple, general acceptate. Oamenii de ştiință descriu un asemenea sistem ca fiind autoorganizat.

  National Geographic

  articol preluat de pe Gândul de dimineață – 25.10.2016 – solascriptura.ro

  Gândul de dimineață - 25.10.2016 - solascriptura.ro - 2016. Se pare că m-am înşelat. Furnicile nu sunt nişte mici ingineri, arhitecți sau războinici inteligenți – cel puțin nu ca indivizi. Când e vorba să decidă ce urmează să facă, cele mai multe furnici nu au nici cea mai vagă idee. Cum explicăm atunci succesul celor aproximativ 12.000 de specii de furnici cunoscute de pe Pământ?
  Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
  Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

  Din aceeași categorie

  Gândul de dimineață – 02.01.2017 – solascriptura.ro

   „Boul îşi cunoaşte stăpânul şi măgarul cunoaşte ieslea stăpânului său, dar Israel nu Mă cunoaşte,...

  O călătorie de neuitat

  În urmă cu 16 ani erai un student evanghelist şi ai venit la mine, iar eu am cumpărat Tragedia Veacurilor şi Viaţa lui Iisus. Acele cărţi m-au condus la Isus şi la adevărurile din Biblie. Acum, împreună cu copiii şi nepoţii mei, suntem membri ai Bisericii Adventiste. Am călătorit de departe să vin astăzi aici şi să vă spun povestea mea. Vă mulţumesc din inimă!

  Succesul este al tuturor

  Indiferent de situaţiile şi provocările prin care ne trece viaţa, ochii noştri să fie aţintiţi spre Dumnezeu. Pentru anul care vă stă în faţă, vă propun să faceţi tot ce vă stă în putinţă pentru a deveni oameni de succes, la fel ca Avram Hershka, care nu s-a dat bătut, ci a dat tot ce a avut mai bun până a ajuns un om renumit în întreaga lume.

  Noi perspective

  Cu paşi şovăielnici, încerc să trec peste pragul anului, luându-mi cu mine în imaginaţie familia, pe cei apropiaţi sufletului meu, cei care m-au ajutat şi s-au rugat pentru mine... Pe lângă ei, îmi iau toiagul lui Dumnezeu - experienţele personale pe care le-am făcut cu El, ce mă încurajează.

  Publicate astăzi

  În luptă, dar nu disperaţi

  Gândeşte-te la cunoscuta zicală: „Când Dumnezeu închide uşa, tot El deschide o fereastră”, care exprimă într-un mod informal gândul principal de astăzi. Dumnezeu mi ne lasă niciodată să ajungem la limită. Doar aşteaptă-L în credinţă pe Iahve şi îţi vei redobândi speranţa.

  Slujind continuu

  PROVOCARE: Gândește-te cum i-ai putea implica în slujire pe copiii tăi sau pe copiii din biserica ta! Fă un plan ca, în locul în care ești, micuțul Samuel să poată sluji împreună cu tine!

  Sátán mesteri csalásai

  „A titkok az Úréi, a mi Istenünkéi; a kinyilatkoztatott dolgok pedig a mieink és a...

  Protecție Divină

  Domnul te va păzi la plecare și la venire, de acum și pînă în veac....

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.