Articolul precedentVremuri pline de încărcătură – 2
  Articolul următorN-am niciun dubiu

  Gândul de dimineață – 05.01.2017 – solascriptura.ro

   „Ei s-ar fi folosit de această atingere a bunului meu nume ca să mă umple de ocară.” – Neemia 6:13
  Vlad, unul dintre fiii lui Mircea cel Bătrân, a rămas cunoscut în istorie cu numele de Vlad Dracul. De ce „Dracul”? Iată povestea, chiar extraordinară, a acestei porecle pe care o va purta şi fiul lui Vlad Dracul, preavestitul Vlad Ţepeş.

  În timpul luptelor interne pentru domnie, tânărul Vlad se refugiase pe lângă regele Sigismund al Ungariei, care era suzeran al domnului Ţării Româneşti, cu toată supunerea acestuia către sultanul otoman. Iar Sigismund, care acum fusese ales şi „rege al romanilor” şi va ajunge curând şi „împărat al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană” –, regele Sigismund, care-l ţinuse la mare cinste pe Mircea vodă, l-a îndrăgit şi pe fiul său Vlad, care era un cavaler mândru şi desăvârşit. Aşa că, să vedeţi lucru nemaiauzit până atunci la noi, în catedrala marelui oraş german Nurnberg, regele Sigismund îl proclamă pe Vlad voievod al Ţării Româneşti – el, care n-a apucat încă domnia – şi-l numeşte şi Cavaler al Ordinului Dragonului.

  De aceea, când va ajunge efectiv domn al Ţării Româneşti în 1437, Vlad, mândru de apartenenţa la Ordinul Dragonului, va pune să se bată monedă cu emblema Ordinului: un dragon şi o cruce, şi va mai pune Vlad vodă această emblemă şi pe unele biserici pe care le va ctitori. Și, întrucât „dragon” seamănă cu termenul popular „drac” (cu care are aceeaşi origine), i-a ieşit lui Vlad vodă, în popor, porecla „Dracul” sau „Drăculea”. Iar cum apartenenţa la Ordinul Dragonului se şi moştenea, la fel vor fi chemaţi, ba în ţară, ba de străini, şi fiii lui Vlad Dracul, Vlad Ţepeş şi Radu cel Frumos. Aşa a ajuns, mai târziu, să fie cunoscut Vlad Ţepeş în toată Europa cu numele de Dracula Voievod.

  De la Vlad Ţepeş la Dracula vampirul – Neagu Djuvara, Radu Oltean

  articol preluat de pe Gândul de dimineață – 05.01.2017 – solascriptura.ro

  Gândul de dimineață - 05.01.2017 - solascriptura.ro - 2017. În timpul luptelor interne pentru domnie, tânărul Vlad se refugiase pe lângă regele Sigismund al Ungariei, care era suzeran al domnului Ţării Româneşti, cu toată supunerea acestuia către sultanul otoman. Iar Sigismund, care acum fusese ales şi „rege al romanilor” şi va ajunge curând şi „împărat al Sfântului Imperiu Roman de Naţiune Germană” –, regele Sigismund, care-l ţinuse la mare cinste pe Mircea vodă, l-a îndrăgit şi pe fiul său Vlad, care era un cavaler mândru şi desăvârşit. Aşa că, să vedeţi lucru nemaiauzit până atunci la noi, în catedrala marelui oraş german Nurnberg, regele Sigismund îl proclamă pe Vlad voievod al Ţării Româneşti – el, care n-a apucat încă domnia – şi-l numeşte şi Cavaler al Ordinului Dragonului.
  Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
  Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

  Din aceeași categorie

  Promisiuni – promisiuni

  Ia trei hotărâri pentm un an nou, sănătos, şi fă această rugăciune: „Doamne, dă-mi puterea Ta să îndeplinesc hotărârile pe care le-am luat, căci duhul meu este plin de râvnă, dar trupul meu este slab. Amin.”

  Aşa pot fi, în sfârşit, cu Isus al meu

  Pe cât e de sigur că va veni această zi, pe atât de sigur e că Isus este cu noi în fiecare zi a vieţii noastre, stă alături de noi în necazurile pe care le avem şi ar vrea să ne dea putere şi bucurie. Intrând într-un nou an, haideţi să umblăm cu El în fiecare zi, aşa cum şi El merge alături de noi!

  Isus, cel mai bun prieten al tău

  Isus a trecut prin toate astea când a trăit pe acest pământ. Şi în toată viaţa Lui, El a tânjit după a avea pe cineva cu care să-şi împărtăşească gândurile şi scopurile, cineva cu care să aibă o adâncă părtăşie? El încă tânjeşte după aceasta? Nu vrei tu să fii prietenul Lui?

  În mâinile Tatălui

  „Nu îmi este frică de moarte, eu ştiu să mor. Vă promit înaintea lui Dumnezeu, că dacă voi simţi că vine în această noapte, voi ridica mâinile şi voi spune: «Binecuvântat să fie Dumnezeu!»” Emmanuel Kant #ultimelecuvinte #viaţaestedelaDumnezeu

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...