Gândul de dimineață – 12.01.2017 – solascriptura.ro

   „Păziţi-vă de oameni, căci vă vor da în judecata soboarelor şi vă vor bate în sinagogile lor.”  – Matei 10:17
  În religia catolică, papa este considerat succesorul Sfântului Petru, conducătorul Apostolilor şi, drept urmare, lider suprem al Bisericii Catolice.

  În anul 1623, Urban al VIII-lea a fost ales papă, succedându-i lui Grigore al XV-lea. Numele lui real era Maffeo Barberini şi provenea dintr-o familie aristocratică bogată din Florenţa. El se cunoscuse cu Galileo Galilei în 1611, pe când era cardinal, iar Galileo era în relaţii apropiate cu Marele Duce al Toscanei, Cosimo al II-lea. Barberini credea cu tărie în filozofia lui Aristotel, dar, în acelaşi timp, nu putea să nu fie fascinat de teoriile lui Galileo şi de elocvenţa cu care le promova. Admiraţia pe care o nutrea cardinalul Barberini faţă de Galileo a fost exprimată într-un poem, în care elogia talentul retoric al savantului.

  Deşi era un catolic devotat, Barberini nu era bigot sau cu prejudecăţi. Era foarte interesat de astronomie şi de matematică, având vaste cunoştinţe din amândouă. N-a durat mult până ce el şi Galileo au fost uniţi de sentimentul prieteniei şi respectului reciproc.

  Însă, la momentul alegerii noului papă, întreaga Europă era prinsă într-un război care a lăsat o cicatrice adâncă în istoria continentului: Războiul de Treizeci de Ani (1618-1648). Fuseseră o serie de războaie declanşate din diferite motive, principalul fiind lupta pentru supremaţie şi influenţă, purtată între regimul catolic şi noul regim emergent al protestantismului. Cea mai mare parte a luptelor se purtau în Germania. Papei Urban al VIII-lea îi era teamă în special de familia Habsburg din Spania catolică; de aceea, el a ales să facă o alianţă cu Franţa. Familia Habsburg, ca răspuns la această alianţă, l-a criticat aspru pe papă, acuzându-l chiar că era un apărător al teoriei copernicane. În lumina acestor acuzaţii, Urban al VIII-lea nu a avut de ales decât să dea verdictul de erezie în cazul lul Galileo.

  100 de personalităţi. Oameni care au schimbat destinul lumii 

  articol preluat de pe Gândul de dimineață – 12.01.2017 – solascriptura.ro

  Gândul de dimineață - 12.01.2017 - solascriptura.ro - 2017. În anul 1623, Urban al VIII-lea a fost ales papă, succedându-i lui Grigore al XV-lea. Numele lui real era Maffeo Barberini şi provenea dintr-o familie aristocratică bogată din Florenţa. El se cunoscuse cu Galileo Galilei în 1611, pe când era cardinal, iar Galileo era în relaţii apropiate cu Marele Duce al Toscanei, Cosimo al II-lea. Barberini credea cu tărie în filozofia lui Aristotel, dar, în acelaşi timp, nu putea să nu fie fascinat de teoriile lui Galileo şi de elocvenţa cu care le promova. Admiraţia pe care o nutrea cardinalul Barberini faţă de Galileo a fost exprimată într-un poem, în care elogia talentul retoric al savantului.
  Sola Scripturahttp://solascriptura.ro
  Gânduri preluate de pe site-ul SolaScriptura.ro

  Din aceeași categorie

  Promisiuni – promisiuni

  Ia trei hotărâri pentm un an nou, sănătos, şi fă această rugăciune: „Doamne, dă-mi puterea Ta să îndeplinesc hotărârile pe care le-am luat, căci duhul meu este plin de râvnă, dar trupul meu este slab. Amin.”

  Isus, cel mai bun prieten al tău

  Isus a trecut prin toate astea când a trăit pe acest pământ. Şi în toată viaţa Lui, El a tânjit după a avea pe cineva cu care să-şi împărtăşească gândurile şi scopurile, cineva cu care să aibă o adâncă părtăşie? El încă tânjeşte după aceasta? Nu vrei tu să fii prietenul Lui?

  În mâinile Tatălui

  „Nu îmi este frică de moarte, eu ştiu să mor. Vă promit înaintea lui Dumnezeu, că dacă voi simţi că vine în această noapte, voi ridica mâinile şi voi spune: «Binecuvântat să fie Dumnezeu!»” Emmanuel Kant #ultimelecuvinte #viaţaestedelaDumnezeu

  Aşa pot fi, în sfârşit, cu Isus al meu

  Pe cât e de sigur că va veni această zi, pe atât de sigur e că Isus este cu noi în fiecare zi a vieţii noastre, stă alături de noi în necazurile pe care le avem şi ar vrea să ne dea putere şi bucurie. Intrând într-un nou an, haideţi să umblăm cu El în fiecare zi, aşa cum şi El merge alături de noi!

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...