„Flăcăii obosesc şi ostenesc, chiar tinerii se clatină.” – Isaia 40:30
Mult timp, accidentul vascular cerebral a fost asociat cu înaintarea în vârstă. Acum lucrurile s-au mai „limpezit”, medicii atribuind creşterii preponderenţei în rândul tinerilor a aceloraşi factori de risc care le cauzează probleme pacienţilor mai în vârstă. Obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială sunt principalii inamici ai sănătăţii care contribuie la declanşarea bolilor de inimă şi reprezintă un risc crescut de atac cerebral.
Aceasta nu exclude riscul ca accidentul vascular cerebral să fie generat de afecţiuni rare, cum ar fi malformaţiile cardiace congenitale sau leziuni ale arterelor de la nivelul gâtului, care, la rândul lor, pot fi provocate de traumatisme minore. Acestea din urmă sunt însă excepţiile, nu regula. „Când oamenii se gândesc la accidentul vascular cerebral îl asociază cu bunicul care fumează şi are hipertensiune arterială”, spune neurologul Lee Schwamm. „Dar aceasta nu înseamnă că, dacă eşti tânăr, nu poţi avea un accident vascular cerebral.”
„Până la 80% dintre accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin anticiparea factorilor de risc printr-o alimentaţie corectă, mişcare fizică şi evitarea fumatului şi alcoolului”, concluzionează cercetătorii.
Stilul de viaţă este antidotul ideal şi soluţia de prevenire a acestui gen de derapaje cu consecinţe imprevizibile. Sănătatea nu poate fi resetată fără eforturi sau riscuri consistente. Greşelile costă, şi uneori sunt iremediabile. Noile cercetări constituie o nouă demonstraţie că joaca cu sănătatea nu este chiar o joacă. Bătrâni sau tineri, cu toţii suntem victimele propriilor strategii de viaţă.
articol preluat de pe Gândul de dimineață – 14.01.2017 – solascriptura.ro