„Am dat ajutorul Meu unui viteaz, am ridicat din mijlocul poporului un tânăr.” – Psalmi 89:19
Scriitoarea Harriet Beecher Stowe, autoarea romanului „Coliba unchiului Tom”, era o necunoscută înainte de apariţia cărţii. Fiică de preot, s-a născut în anul 1811 în statul Connecticut. Familia ei s-a mutat în Cincinnati, Ohio, unde tatăl ei a înfiinţat un seminar teologic.
La vârsta de 25 de ani, înainte de a se căsători cu un profesor de la seminar pe nume Stowe, a lucrat într-o şcoală de fete. În acea vreme izbucneau multe revolte şi se derulau numeroase campanii împotriva sclaviei. A început să fie preocupată de acest subiect şi s-a decis să scrie o carte pe această temă.
În 1839 soţul ei a angajat o servitoare de culoare. Câteva luni mai târziu, fostul stăpân al servitoarei a venit să întrebe de ea. Domnul Stowe i-a pregătit acesteia o ascunzătoare secretă, unde a fost nevoită să rămână peste zece ani. În 1850, odată cu adoptarea legii sclavilor fugari, s-a înăsprit şi viaţa acestora. Legea promulgată a înfuriat-o pe doamna Stowe. Într-o duminică, în timp ce se afla la biserică, i-a venit în minte scena finală cu care avea să încheie povestea unchiului Tom.
La început, a publicat-o sub formă de fascicule săptămânale într-o revistă, dar în cele din urmă nu s-a mai putut opri din scris. Cititorii deveniseră din ce în ce mai nerăbdători. După publicarea cărţii, a devenit o adevărată celebritate literară. Adesea spunea că Dumnezeu a scris cartea, ea fiind doar o umilă unealtă.
În 1862, în perioada Războiului Civil, s-a întâlnit cu preşedintele Abraham Lincoln, care ar fi exclamat: „Deci, aceasta este micuţa doamnă care a declanşat un război uriaş”. Efectele produse de publicarea cărţii au fost atât de semnificative, încât se poate spune că nu a existat niciun alt scriitor în istoria literaturii care să aibă o influenţă atât de mare asupra societăţii americane.
Istorii regăsite
articol preluat de pe Gândul de dimineață – 10.02.2017 – solascriptura.ro