Pietre de aducere-aminte

  Iosua a ridicat la Ghilgal cele douăsprezece pietre pe care le luaseră din Iordan. El a zis copiilor lui Israel: „Când vor întreba copiii voştri într-o zi pe părinţii lor: «Ce înseamnă pietrele acestea?» să învăţaţi pe copiii voştri şi să le spuneţi: «Israel a trecut Iordanul acesta pe uscat.»” (Iosua 4:20-22)

  Acestea nu erau doar nişte pietre vechi! Fiecare dintre ele avea o semnificaţie specială. Erau pietre de aducere-aminte, pietre de istorie.

  Privind la ele, pietrele erau obişnuite, semănau cu alte milioane de pietre de pe dealurile Palestinei. Dar aceste douăsprezece pietre arătau spre ceva. Ele arătau spre conducerea lui Dumnezeu în experienţa poporului Israel.

  Biblia este o carte istorică, bazată pe o serie de evenimente care încep cu creaţia şi căderea în păcat şi ajung până la legământul lui Dumnezeu cu Avraam, exodul, robia şi restaurarea poporului Israel, întruparea şi naşterea imaculată a lui Isus, viaţa Sa fără păcat şi moartea Sa pe cruce, învierea şi a doua venire.

  Biblia este o carte de aducere-aminte a călăuzirii miraculoase a lui Dumnezeu faţă de poporul Său.

  Atunci când bisericile pierd din vedere însemnătatea acestei amintiri, vor avea probleme. Luaţi de curent şi duşi departe de ancoră, ei s-au rătăcit. În concepţia iudeo-creştină, rătăcirea începe cu uitarea trecutului -mai precis, uitarea călăuzirii din trecut a lui Dumnezeu.

  Când se întâmplă acest lucru, creştinii îşi pierd simţul identităţii. Şi lipsa identităţii atrage după sine dispariţia misiunii şi a scopului. Dacă nu ştii cine eşti în relaţie cu planul lui Dumnezeu, atunci ce ai să îi spui lumii?

  Nu la întâmplare Ellen White, la o vârstă înaintată, îşi avertiza cititorii cu privire la acest subiect. „Trecând în revistă istoria noastră din trecut”, nota ea,„după ce am parcurs pas cu pas, înaintând până la starea noastră din prezent, pot să spun: Slavă lui Dumnezeu! Când văd ce a făcut Domnul, sunt plină de uimire şi încredere în Domnul Hristos, conducătorul nostru. Nu avem nimic a ne teme pentru viitor decât că vom uita calea pe care ne-a condus Domnul şi ceea ce a vrut El să ne înveţe în istoria noastră trecută” {EV, p. 196).

  După cum vom vedea în călătoria noastră din acest an prin istoria adventă, biserica noastră are şi ea pietrele ei de aducere-aminte. Putem să le dăm la o parte pe propriul risc

  Pietre de aducere-aminte - 2017. În concepţia iudeo-creştină, rătăcirea începe cu uitarea trecutului -mai precis, uitarea călăuzirii din trecut a lui Dumnezeu. Când se întâmplă acest lucru, creştinii îşi pierd simţul identităţii. Şi lipsa identităţii atrage după sine dispariţia misiunii şi a scopului. Dacă nu ştii cine eşti în relaţie cu planul lui Dumnezeu, atunci ce ai să îi spui lumii?
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...