Pietre de aducere-aminte

  Iosua a ridicat la Ghilgal cele douăsprezece pietre pe care le luaseră din Iordan. El a zis copiilor lui Israel: „Când vor întreba copiii voştri într-o zi pe părinţii lor: «Ce înseamnă pietrele acestea?» să învăţaţi pe copiii voştri şi să le spuneţi: «Israel a trecut Iordanul acesta pe uscat.»” (Iosua 4:20-22)

  Acestea nu erau doar nişte pietre vechi! Fiecare dintre ele avea o semnificaţie specială. Erau pietre de aducere-aminte, pietre de istorie.

  Privind la ele, pietrele erau obişnuite, semănau cu alte milioane de pietre de pe dealurile Palestinei. Dar aceste douăsprezece pietre arătau spre ceva. Ele arătau spre conducerea lui Dumnezeu în experienţa poporului Israel.

  Biblia este o carte istorică, bazată pe o serie de evenimente care încep cu creaţia şi căderea în păcat şi ajung până la legământul lui Dumnezeu cu Avraam, exodul, robia şi restaurarea poporului Israel, întruparea şi naşterea imaculată a lui Isus, viaţa Sa fără păcat şi moartea Sa pe cruce, învierea şi a doua venire.

  Biblia este o carte de aducere-aminte a călăuzirii miraculoase a lui Dumnezeu faţă de poporul Său.

  Atunci când bisericile pierd din vedere însemnătatea acestei amintiri, vor avea probleme. Luaţi de curent şi duşi departe de ancoră, ei s-au rătăcit. În concepţia iudeo-creştină, rătăcirea începe cu uitarea trecutului -mai precis, uitarea călăuzirii din trecut a lui Dumnezeu.

  Când se întâmplă acest lucru, creştinii îşi pierd simţul identităţii. Şi lipsa identităţii atrage după sine dispariţia misiunii şi a scopului. Dacă nu ştii cine eşti în relaţie cu planul lui Dumnezeu, atunci ce ai să îi spui lumii?

  Nu la întâmplare Ellen White, la o vârstă înaintată, îşi avertiza cititorii cu privire la acest subiect. „Trecând în revistă istoria noastră din trecut”, nota ea,„după ce am parcurs pas cu pas, înaintând până la starea noastră din prezent, pot să spun: Slavă lui Dumnezeu! Când văd ce a făcut Domnul, sunt plină de uimire şi încredere în Domnul Hristos, conducătorul nostru. Nu avem nimic a ne teme pentru viitor decât că vom uita calea pe care ne-a condus Domnul şi ceea ce a vrut El să ne înveţe în istoria noastră trecută” {EV, p. 196).

  După cum vom vedea în călătoria noastră din acest an prin istoria adventă, biserica noastră are şi ea pietrele ei de aducere-aminte. Putem să le dăm la o parte pe propriul risc

  Pietre de aducere-aminte - 2017. În concepţia iudeo-creştină, rătăcirea începe cu uitarea trecutului -mai precis, uitarea călăuzirii din trecut a lui Dumnezeu. Când se întâmplă acest lucru, creştinii îşi pierd simţul identităţii. Şi lipsa identităţii atrage după sine dispariţia misiunii şi a scopului. Dacă nu ştii cine eşti în relaţie cu planul lui Dumnezeu, atunci ce ai să îi spui lumii?
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...