Evanghelia aceasta a împărăţiei va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârşitul. (Matei 24:14)
Studierea profeţiei biblice nu a fost singura reacţie religioasă la Revoluţia Franceză. O a doua reacţie a fost cea mai mare reînviorare religioasă care a zguduit America vreodată. Începând cu anii 1790 şi până prin anii 1840, cea de-a doua Mare Trezire a făcut mai mult decât orice în istoria tinerei ţări pentru a transforma Statele Unite în naţiune creştină.
Un val de reforme sociale şi personale au însoţit reînviorarea religioasă. Mulţi au ajuns la concluzia că progresul politic şi tehnologic de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XlX-lea a pus bazele maşinăriei pentru crearea paradisului pe pământ. Sute de mişcări de reformă au luat naştere pentru a ajuta la progresul societăţii umane.
La începutul secolului al XlX-lea, în aproape toate zonele de interes au început să ia naştere societăţi reformatoare. În aceste decenii, campaniile pentru abolirea sclaviei, a războiului şi a consumului de alcool au devenit factori majori în cultura americană. Mai mult decât atât, au apărut noi societăţi care promovau educaţia publică, o atitudine mai bună faţă de cei surzi, orbi, cu probleme mintale şi prizonieri, egalitatea între sexe şi rase şi aşa mai departe. Dincolo de sfera socială, organizaţiile au început să sponsorizeze progresul personal în domenii precum reforma morală şi cea din domeniul sănătăţii – inclusiv Societatea Vegetariană din America.
Toţi şi-au canalizat energia şi resursele în speranţa perfecţionării societăţii cu ajutorul reformelor. Dar persoanele religioase au făcut un pas mai departe şi au pus bazele societăţilor biblice, societăţilor misionare de tip familial sau din străinătate, şcolilor de duminică şi a asociaţiilor pentru promovarea sfinţeniei duminicii. Pentru prima dată în istorie, creştinii protestanţi au simţit nevoia de a predica Evanghelia întregii lumi.
Datorită reformelor şi entuziasmului pentru misiune, aşteptările privind mileniul erau tot mai vizibile în anii 1830. Charles Finney, cel mai mare evanghelist american al acelor zile, a însumat opinia predominantă a tuturor bisericilor, declarând în 1835 că, „dacă bisericile îşi vor îndeplini datoria” prin reforme,„mileniul poate veni în această ţară în trei ani”.
William Miller a început să predice mesajul advent în mijlocul entuziasmului privind mileniul. Drept urmare, bisericile de pretutindeni l-au primit cu braţele deschise. Dumnezeu pregătise calea. El întotdeauna o face. Datoria noastră este să călcăm pe urmele Lui.