Un om al Cuvântului

Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea. (Psalmii 119:105)

Deşi un om citit, după convertirea lui la creştinism, în 1816, Miller a devenit interesat de o singură carte – Biblia. Câţiva ani mai târziu îi scria unui prieten tânăr, pastor:„Trebuie să predici Biblia, trebuie să demonstrezi toate lucrurile din Biblie, trebuie să vorbeşti despre Biblie, trebuie să înalţi Biblia, trebuie să te rogi ca în Biblie, trebuie să iubeşti Biblia şi trebuie să faci tot ce-ţi stă în putere pentru ca şi ceilalţi să iubească Biblia!’

În altă ocazie spunea că Biblia este „o comoară pe care lumea nu o poate cumpăra”. Nu doar că ea aduce pace şi „o încredere puternică în viitor”, dar ea „întăreşte gândirea” şi „ne pune la dispoziţie o armă puternică cu care să înfrângem necredinţa.” În plus, „ea ne vorbeşte despre evenimentele viitoare şi ne arată cum să ne pregătim pentru a întâmpina aceste evenimente”. El dorea ca pastorii tineri să studieze Biblia cu zel, mai degrabă decât să fie îndoctrinaţi „într-o credinţă sectară… Eu i-aş îndemna să studieze Biblia pentru ei înşişi… Şi, dacă nu ar avea destulă minte, le-aş da gândirea altora, le-aş scrie „fanatic” pe frunte şi i-aş trimite ca sclavii”

Miller nu doar că le îndrepta altora privirea spre Biblie, dar trăia ceea ce predica. Propriul lui studiu aprofundat al Bibliei l-a condus către aceste concluzii uimitoare. El avea o abordare amănunţită şi metodică. Vorbind despre vremurile de început ale studierii Bibliei, spunea că a început cu Geneza şi a citit fiecare verset:„înaintam astfel încât semnificaţia pasajelor să îmi fie descoperită atât de profund, încât să mă ferească de ruşinea de a urma misticisme sau de contradicţii”.„Ori de câte ori descopeream ceva care era ascuns înţelegerii mele”, explica el,„obişnuiam să compar versetul cu alte pasaje suplimentare şi, cu ajutorul concordanţei Cruden, examinam toate versetele din Scriptură în care găseam unul dintre cuvintele regăsite în acel pasaj neînţeles de mine. Apoi, permiţând fiecărui cuvânt să îşi lase propria amprentă asupra subiectului versetului, vedeam că descoperirea mea era în armonie cu alte pasaje paralele din Biblie.”

Studiul lui Miller nu era doar atent, ci şi vast. După prima parcurgere a Bibliei, el s-a declarat„pe deplin mulţumit de faptul că Biblia este propriul ei interpret şi că este un sistem de adevăruri descoperite atât de clar şi de simplu, încât simplul călător, deşi un nebun, să nu se piardă.”

Putem să îi fim recunoscători lui Dumnezeu pentru că încă ne călăuzeşte în Cuvântul Său.

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video