Miller înţelege profeţia

  Să ştiţi că nicio prorocie din Scriptură nu se tâlcuieşte singură. Căci nicio prorocie n-a fost adusă prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, mânaţi de Duhul Sfânt. (2 Petru 1:20-21)

  Miller avea tovarăşi buni în interpretarea profeţiei. Înţelegerea profetică se împarte în trei direcţii majore de gândire. Preteriştii spun că împlinirea profetică coincide cu timpul scrierii cărţii profetice, de exemplu că Apocalipsa vorbeşte despre evenimentele de la sfârşitul secolului I, d.Hr.

  Futurismul, o altă direcţie de interpretare profetică, susţine că majoritatea profeţiilor apocaliptice îşi vor găsi împlinirea înainte de a doua venire.

  Cea de-a treia direcţie de gândire, istoricismul, susţine că împlinirea profeţiei începe în timpul profetului, continuă de-a lungul istoriei şi atinge punctul culminant la a doua venire.

  Abordarea istorică a profeţiei este cel mai bine ilustrată în Daniel 2, profeţie a cărei împlinire începe în timpul vieţii regelui Nebucadneţar şi a lui Daniel, se întinde pe durata următoarelor trei împărăţii care domină lumea mediteraneeană, parcurge timpul în care Roma a fost divizată şi îşi încheie împlinirea la sfârşitul timpului. Viziunea din Daniel 7:8-9 şi 10-12 reiterează modelul istoric, la fel ca Apocalipsa 12, care parcurge istoria lumii de la naşterea lui Hristos până la sfârşitul timpului, pregătind scena pentru evenimentele de la sfârşitul veacului, descrise în capitolele 13-22.

  Miller a fost un istoricist, la fel ca biserica primară şi aproape toţi interpreţii protestanţi până la mijlocul secolului al XlX-lea. Futurismul şi preterismul nu s-au regăsit în studiile apocaliptice până în perioada Reformei lui Martin Luther, când unii interpreţi ai bisericii dominante au încercat să scape de ceea ce ei considerau a fi interpretări istoriciste problematice, bazate pe subiecte precum marele balaur roşu şi curva cea mare a Babilonului. Sfârşitul secolului al XlX-lea şi secolul al XX-lea au fost luate cu asalt de futurism şi preterism, parţial ca răspuns la eşecurile millerismului.

  Dar eşecurile adventismului millerit nu au schimbat deloc nici perspectiva istorică a capitolului 2 din Daniel şi nici principiul „o zi egală cu un an”. În Daniel 9 din versiunea Revised Standard, versetul 24, este tradus prin „şaptezeci de săptămâni sau ani”, în ciuda faptului că varianta în ebraică menţionează doar „şaptezeci de săptămâni”. Această adăugire a fost considerată necesară chiar şi de către cei care nu credeau în profeţia predictivă, dacă voiau să înţeleagă clar profeţia care a început odată cu restaurarea Ierusalimului şi s-a încheiat la Mesia.

  Miller înţelege profeţia - 2017. Eşecurile adventismului millerit nu au schimbat deloc nici perspectiva istorică a capitolului 2 din Daniel şi nici principiul „o zi egală cu un an”. În Daniel 9 din versiunea Revised Standard, versetul 24, este tradus prin „şaptezeci de săptămâni sau ani”
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Primii patru oameni din lume

  Resentimentele cresc în timp dacă nu suntem atenți și dacă nu păstrăm o legătură deplină cu Dumnezeu.

  În fiecare zi, un capitol

  Dumnezeu ne promite că nu ne va „lăsa” și nu ne va „părăsi”, indiferent de circumstanțe. Am simțit conducerea divină – am văzut o schimbare care conducea spre creștere spirituală.

  Dreptatea

  Toţi cei care „flămânzesc şi însetează după neprihănire” sunt numiţi „ferice”. Dumnezeu îi numeşte oameni fericiţi. Înţelegi acest lucru? Ei vor fi categoric săturaţi în virtutea dreptăţii divine.

  Paşte mieluşeii şi oiţele mele!

  Doamne, dă-ne înțelepciune să fim buni mentori și pune în inima noastră iubire față de copiii și tinerii bisericii Tale! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți numele tuturor copiilor și tinerilor din biserica ta! Apoi, roagă-te pentru fiecare nume în parte!

  Jellem, amit a világ elismer

  "Legyetek feddhetetlenek és tiszták, Isten szeplőtlen gyermekei az elfordult és elvetemedett nemzetség közepette, akik közöttfényletek,...