Napoleonul tiparului

Şi am văzut un alt înger… El zicea cu glas tare: „Temeţi-vă de Dumnezeu şi daţi-l slavă, căci a venit ceasul judecăţii Lui.” (Apocalipsa 14:6-7)

Cel care a pus adventismul millerit pe harta istoriei nu a fost Miller, ci Joshua V. Himes, un pastor tânăr din Biserica Christian Connexion, care a deprins abilitatea de a fi ziarist, lucrând alături de William Lloyd Garrison, bujia incendiară care a iniţiat mişcarea pentru eliberarea sclavilor.

Fiind convins de mesajele lui Miller încă de la prima întâlnire, în noiembrie 1839, Himes se întreba de ce acestea nu sunt mai populare.

„Credeţi cu adevărat în acest mesaj?” l-a întrebat Himes pe pastorul mai în vârstă.

„Fără îndoială, altfel nu l-aş predica.”

„Dar ce faceţi pentru a-l răspândi în întreaga lume?”

„Tot ce pot”, i-a răspuns Miller.

„Ei bine, dar acum mesajul e doar într-un colţ. Se ştie foarte puţin despre acest subiect, după tot ce aţi făcut. Dacă Hristos vine în câţiva ani, aşa cum spuneţi, trebuie să nu pierdem timpul şi să ducem mesajul către lume, cu glasul unui tunet, să îi trezim ca să se pregătească.”

„Ştiu bine, frate! Dar, Himes, ce poate face un bătrân fermier?…”

„În acel moment – aşa cum relatează Himes – am pus totul pe altarul lui Dumnezeu, pe mine, familia, societatea şi reputaţia pentru a-l ajuta pe el, să îi dau din puterea mea, până la sfârşit.”

După intrarea lui Himes în rândurile sale, millerismul a avut un avânt ca niciodată mai înainte. Un dinam de energie şi ingeniozitate (1840-1844), Joshua a turat motoarele mişcării la maximum, ca un „Napoleon al presei”, „ca un fulger media fără precedent”, aşa cum a fost descris.

Într-o perioadă relativ scurtă, Himes, mereu activ, a pus bazele publicaţiilor Midnight Cry (Strigătul de la miezul nopţii) şi The Signs of the Times (Semnele Timpului), publicaţii care au dus mesajul advent până la marginile pământului şi trimiteau un flux continuu de cărţi şi broşuri. În doar câţiva ani, Himes, ajutat de o tehnologie destul de primitivă, a distribuit milioane de materiale printate. Poate că el a fost doar un redactor şi Miller era omul cu ideile, dar a fost nevoie de amândoi şi de mulţi alţi oameni mai puţin vizibili ca să facă această mişcare să fie dinamică. Vestea bună este că Dumnezeu are nevoie de noi de toţi. Fiecare dintre noi are un talent pe care îl poate folosi spre slava Lui. De fapt, chiar în această zi, Dumnezeu te cheamă să îţi reconsacri viaţa şi capacităţile Lui şi lucrării Sale de pe acest pământ.

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor