Zelosul Charles Fitch

  Căci râvna Casei Tale mă mănâncă. (Psalmii 69:9)

  În 1838, în mâinile lui Charles Fitch, pastor prezbiterian şi aboliţionist de renume, a ajuns o copie a predicilor publicate ale lui William Miller, despre subiectul celei de-a doua veniri.

  „Am studiat’, îi scria el lui Miller în 5 martie, „cu un interes deosebit. Nu am mai fost atât de interesat de o carte cum sunt de Biblie. Am comparat predica ta cu Scriptura şi istoria şi nu găsesc nimic care să îmi stârnească vreo urmă de îndoială cu privire la corectitudinea descoperirilor tale”.

  Fitch, plin de zel şi un caracter sincer, nu a fost mulţumit cu o simplă lectură. Nu după multă vreme, el citise deja cartea lui Miller de şase ori, spunând că „mintea sa era captivată de acest subiect”.

  Impulsionat de mesajul lui Miller, a început de îndată „să scrie şi să predice oamenilor din Boston” despre noua lui credinţă. Voia să fie „un străjer pe ziduri” şi să „sune tare din trâmbiţă”.

  Dorind să îşi îndeplinească partea cu credincioşie, Fitch i-a spus lui Miller că în următoarea zi, pe 6 martie, avea programată o lectură a ziarului în care se vorbea despre doctrina revenirii, în faţa Asociaţiei pastorilor din Boston. Dar uneori zelul întrece înţelepciunea şi cunoştinţa. Asta s-a putut spune despre Charles Fitch în 6 martie 1838. Zelosul predicator, care nu prea avusese timp să examineze această doctrină personal, a fost intimidat, dar şi şocat de răspunsul primit. Pentru colegii lui pastori, era doar „apă de ploaie”. „S-a râs mult pe seama acestui subiect”, îşi aminteşte Fitch, „şi nu puteam să nu simt că ceilalţi mă considerau un credul”. După acel eveniment a încetat să mai predice despre apropiata revenire. Mai târziu, el scria următoarele:„Frica de oameni m-a dus într-o capcană.”

  Dar nu pentru multă vreme. În 1841, el a restudiat Biblia cu acest subiect în minte. Ca urmare, el a devenit unul dintre cei mai proeminenţi susţinători ai mişcării. El a fost singurul dintre pastorii de frunte ai milleris-mului care nu avea să treacă prin dezamăgirea din octombrie 1844. Fiind în Buffalo, New York, la sfârşitul lui septembrie, a botezat un grup de credincioşi în Lake Erin, care era aproape îngheţat, într-o zi răcoroasă şi pe un vânt puternic. Îndreptându-se spre cabană, în haine ude, s-a întors de două ori să boteze mai mulţi candidaţi. Expunerea prelungită l-a îmbolnăvit şi i-a adus moartea, în 14 octombrie. Dar nici chiar apropierea morţii nu a reuşit să îi stingă zelul credinciosului de doar 39 de ani. El ştia că „va dormi pentru scurtă vreme, înainte de a fi trezit în dimineaţa învierii”.

  Zelosul Charles Fitch - 2017. Impulsionat de mesajul lui Miller, Charles Fitch a început de îndată „să scrie şi să predice oamenilor din Boston” despre noua lui credinţă. Voia să fie „un străjer pe ziduri” şi să „sune tare din trâmbiţă”.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...