Anul în care vine sfârşitul lumii

  Iată că El vine pe nori. Şi orice ochi Îl va vedea. (Apocalipsa 1:7)

  „Acest an… este ultimul în care Satan va domni peste pământ. Isus Hristos va veni… împărăţiile acestui pământ vor fi zdrobite în bucăţi… Strigătul de biruinţă se va auzi până în ceruri… Nu mai este timp.” Aşa scria William Miller pe 1 ianuarie 1843, în scrisoarea de Anul Nou adresată tuturor aşteptătorilor celei de-a doua veniri. În sfârşit, ultimul an venise.

  Aşa cum e de aşteptat, entuziasmul era mare. Încă nu ştiau exact când, în ce lună va veni sfârşitul. Însuşi Miller a fost destul de rezervat în privinţa stabilirii unei date precise. „În anul 1843”- doar atât puteau spune.

  Dar deja în decembrie 1842 discipolii lui îl presau şi îi cereau să fie mai exact. La urma urmei, mai era doar o lună până în anul 1843. Miller a spus că, într-adevăr, poate fi mai exact. Bazându-şi calculele pe sărbătorile iudaice, pe Paşte, el a scris că, după părerea lui, Isus Se va ivi pe norii cerului cândva, între 21 martie 1843 şi 21 martie 1844.

  Cei care credeau că descoperiseră formula pentru calcularea exactă a datei au stabilit mai multe date în această perioadă. Chiar Miller prezicea că lumea se va sfârşi cam pe la încheierea acelei perioade, deoarece credinţa lor trebuia să fie încercată.

  Şi într-adevăr, credinţa le-a fost încercată. Până în 21 martie 1844, Isus nu Se întorsese a doua oară. Cei care încă nu îşi pierduseră nădejdea sperau ca data stabilită pentru Paşte să fi fost greşită. Poate că era 21 aprilie. Dar şi acea zi a trecut. Grupurile de milleriţi au trecut atunci prin prima lor dezamăgire, i-am putea spune dezamăgirea din primăvară.

  Toţi au încercat să evite dezamăgirea, deoarece nu îşi puseseră mari speranţe într-o dată anume. Pe de altă parte, se simţeau descurajaţi. Ei au continuat să studieze Biblia pentru a înţelege unde se aflau pe scara profetică. Apoi, la începutul verii, au descoperit versetul din Habacuc 2:3: „Căci este o prorocie a cărei vreme este hotărâtă, se apropie de împlinire şi nu va minţi; dacă zăboveşte, aşteapt-o, căci va veni şi se va împlini negreşit.” Astfel au ajuns la concluzia că se află în „timpul de zăbovire”. La urma urmei, nu spune clar şi în Matei 25:5 că „Mirele întârzie”?

  Credinţa lor avea o tărie de admirat. Da, ei erau dezamăgiţi. Dar în loc să renunţe, ei s-au întors la Biblie pentru a descoperi unde exact se situează pe harta profetică. Cu siguranţă că nu asta îşi doreau ei să facă, dar aceasta era singura opţiune pentru cei care continuau să strige: „Până când, Stăpâne?” (Apocalipsa 6:10).

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Să fii bun într-o lume rea

  Când te simți biruit de rău, fii răbdător! Amintește-ți că Dumnezeu te vede. Nu îți va uita credincioșia.

  Blocată în noroi

  Când viața ta începe să pară că nu este mai mult decât niște dealuri prăfuite, meditează la râurile proaspete care curg între ele. Apoi gândește-te mai profund la apa vie pe care o găsim în adevărul, mângâierea și făgăduințele din Cuvântul lui Dumnezeu.

  Medic divin

  Nimeni nu trăiește pentru sine. În lucrarea lui Dumnezeu, fiecăruia îi este atribuită o îndatorire. Unirea tuturor întărește lucrarea fiecăruia. GÂNDESC MAI DEPARTE Cum pot dovedi credință și încredere totală în Medicul divin? Care situații îmi produc în cea mai mare măsură neîncredere în Isus?

  A hit pajzsa

  „Mindezekhez fölvévén a hitnek pajzsát, amellyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok” (Ef 6:16)Sátán várva...

  Sursa iubirii

  Domnul mi Se arată de departe: „Te iubesc cu o iubire veşnică; de aceea îţi...