Timpul de risipit – 1

  Iată că vine ceasul, şi a şi venit, când veţi fi risipiţi fiecare la ale lui. (loan 16:32)

  Josiah Litch a folosit cuvinte pline de încărcătură biblică atunci când, la două zile de la dezamăgirea din octombrie, scria: „Este o zi întunecată aici – oile sunt risipite – şi Domnul nu a venit încă.” Dezamăgirile spirituale profunde întotdeauna au avut tendinţa de a aduce deziluzie şi risipirea credincioşilor.

  Acesta a fost cazul adventiştilor milleriţi la sfârşitul lui 1844 şi începutul lui 1845. Erau extrem de dezorientaţi, căutând să dea sens experienţei lor recente. Înălţimea speranţei lor i-a dus la adâncimea disperării lor.

  Este imposibil să îi descrii cu acurateţe pe milleriţii dezamăgiţi, dar cel mai probabil majoritatea şi-au abandonat credinţa adventă şi fie s-au întors la bisericile lor, fie au alunecat în necredinţa lumească.

  Marea întrebare cu care se confruntau cei care nu-şi pierduseră speranţa era: dacă s-a întâmplat ceva cu adevărat în 22 octombrie, la încheierea celor 2 300 de seri şi dimineţi din Daniel 8:14, ce anume s-a întâmplat?

  Primul grup format şi pe care îl putem identifica, după marea dezamăgire, au fost cei care au spiritualizat evenimentul. Acest segment al adventismului susţinea că mişcarea a prezis bine atât data, cât şi evenimentul. Hristos venise în 22 octombrie. Dar venirea Lui era o intrare spirituală în inimă, nu o întoarcere vizibilă pe norii cerului.

  Prin aceasta, ei au făcut un pas şi mai departe de înţelegerea pe care o avea Miller referitoare la Biblie. Ei au început să îi spiritualizeze însemnătatea, chiar şi în pasajele în care era evident că se vorbea despre evenimente literale. Astfel, ei au deschis uşa spre tot felul de înşelăciuni.

  În rândul lor se observa mult fanatism. Unii pretindeau că, fiind în împărăţie, erau în mod automat fără păcat şi dincolo de păcat. Unii din acest grup îşi luau soţi sau soţii„spirituale”, cu rezultate nu tocmai spirituale. Alţii susţineau că, fiind de-acum în al şaptelea mileniu, era o greşeală să lucrezi. Iar alţii, urmând porunca biblică care spunea că membrii împărăţiei trebuie să fie asemenea copilaşilor, au renunţat la linguri şi furculiţe, mâncau cu mâinile goale şi se târau în coate şi genunchi. Să nu mai menţionăm faptul că au fost luaţi cu asalt de un entuziasm carismatic.

  De aici putem învăţa o lecţie importantă. Trebuie să fim atenţi şi să citim cu înţelepciune din Cuvântul lui Dumnezeu. Spiritualizarea semnificaţiei simple a Scripturii ne face susceptibili la dezastru spiritual.

  Timpul de risipit - 1 - 2017. Trebuie să fim atenţi şi să citim cu înţelepciune din Cuvântul lui Dumnezeu. Spiritualizarea semnificaţiei simple a Scripturii ne face susceptibili la dezastru spiritual.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...