Timpul de risipit – 1

  Iată că vine ceasul, şi a şi venit, când veţi fi risipiţi fiecare la ale lui. (loan 16:32)

  Josiah Litch a folosit cuvinte pline de încărcătură biblică atunci când, la două zile de la dezamăgirea din octombrie, scria: „Este o zi întunecată aici – oile sunt risipite – şi Domnul nu a venit încă.” Dezamăgirile spirituale profunde întotdeauna au avut tendinţa de a aduce deziluzie şi risipirea credincioşilor.

  Acesta a fost cazul adventiştilor milleriţi la sfârşitul lui 1844 şi începutul lui 1845. Erau extrem de dezorientaţi, căutând să dea sens experienţei lor recente. Înălţimea speranţei lor i-a dus la adâncimea disperării lor.

  Este imposibil să îi descrii cu acurateţe pe milleriţii dezamăgiţi, dar cel mai probabil majoritatea şi-au abandonat credinţa adventă şi fie s-au întors la bisericile lor, fie au alunecat în necredinţa lumească.

  Marea întrebare cu care se confruntau cei care nu-şi pierduseră speranţa era: dacă s-a întâmplat ceva cu adevărat în 22 octombrie, la încheierea celor 2 300 de seri şi dimineţi din Daniel 8:14, ce anume s-a întâmplat?

  Primul grup format şi pe care îl putem identifica, după marea dezamăgire, au fost cei care au spiritualizat evenimentul. Acest segment al adventismului susţinea că mişcarea a prezis bine atât data, cât şi evenimentul. Hristos venise în 22 octombrie. Dar venirea Lui era o intrare spirituală în inimă, nu o întoarcere vizibilă pe norii cerului.

  Prin aceasta, ei au făcut un pas şi mai departe de înţelegerea pe care o avea Miller referitoare la Biblie. Ei au început să îi spiritualizeze însemnătatea, chiar şi în pasajele în care era evident că se vorbea despre evenimente literale. Astfel, ei au deschis uşa spre tot felul de înşelăciuni.

  În rândul lor se observa mult fanatism. Unii pretindeau că, fiind în împărăţie, erau în mod automat fără păcat şi dincolo de păcat. Unii din acest grup îşi luau soţi sau soţii„spirituale”, cu rezultate nu tocmai spirituale. Alţii susţineau că, fiind de-acum în al şaptelea mileniu, era o greşeală să lucrezi. Iar alţii, urmând porunca biblică care spunea că membrii împărăţiei trebuie să fie asemenea copilaşilor, au renunţat la linguri şi furculiţe, mâncau cu mâinile goale şi se târau în coate şi genunchi. Să nu mai menţionăm faptul că au fost luaţi cu asalt de un entuziasm carismatic.

  De aici putem învăţa o lecţie importantă. Trebuie să fim atenţi şi să citim cu înţelepciune din Cuvântul lui Dumnezeu. Spiritualizarea semnificaţiei simple a Scripturii ne face susceptibili la dezastru spiritual.

  Timpul de risipit - 1 - 2017. Trebuie să fim atenţi şi să citim cu înţelepciune din Cuvântul lui Dumnezeu. Spiritualizarea semnificaţiei simple a Scripturii ne face susceptibili la dezastru spiritual.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...