Timpul de risipit – 3

  Dar toate să se facă în chip cuviincios şi cu rânduiaiă. (1 Corinteni 14:40)

  Ordine acolo unde e confuzie. Aceasta era nevoia adventiştilor în primăvara anului 1845. Sau cel puţin aşa credea Joshua V. Himes. El vedea clar că spiritualiştii fanatici aveau să ducă mişcarea spre ruină.

  Dar fanatismul nu era singurul punct în care Himes se diferenţia de spiritualişti. El nu era de acord cu ideea că profeţia se împlinise în octombrie 1844. Aşa cum am văzut mai înainte, spiritualiştii credeau acest lucru – că Isus intrase în inimile lor în 22 octombrie 1844, că profeţia referitoare la 2 300 de seri şi dimineţi se împlinise pe deplin şi că nu au greşit data şi evenimentul.

  Himes a concluzionat în cele din urmă că millerismul interpretase greşit data, dar interpretase corect evenimentul care trebuia să se împlinească în 22 octombrie, spunând că ei trebuiau să continue să aştepte întoarcerea lui Isus pe norii cerului în următorii ani de „timp de zăbovire”. Până să ajungă la acea concluzie, în noiembrie 1844, Himes a început să respingă interpretarea pe care Miller o dădea profeţiei. În cele din urmă, el i-a îndepărtat pe cei din segmentul lui de această înţelegere profetică, înţelegere care dăduse putere şi sens evanghelizării millerite.

  În primăvara lui 1845, niciunul nu reuşea să înţeleagă clar sfârşitul.Tot ce ştia Himes era că trebuia să scape de învăţăturile false ale fanaticilor. Aceeaşi teamă l-a condus pe William, tot mai bolnav şi mai slăbit, înspre adunarea de tabără a lui Himes, la sfârşitul lui aprilie 1845. Himes l-a convins pe William să i se alăture la o conferinţă care urma să înceapă în 29 aprilie, în Albany, New York. Acolo, mare parte a adventiştilor s-au organizat într-o cvasi-confesiune, cu bază doctrinară şi o abordare organizaţională rudimentară, pe modelul congregaţionalismului.

  Evenimentul din Albany a fost un lucru bun, deoarece ei doreau să facă ordine acolo unde era haos. Dar, putem spune că nu a fost bine că atunci au divorţat de segmentul din millerism a cărui interpretare a profeţiilor dusese la naşterea şi sensul acesteia. Marea problemă era că motivaţia lor era să definească mişcarea prin lucrurile la care se împotriveau. Au căzut în capcana de a face teologie în primul rând împotriva aproapelui. Şi de aici vine lipsa de echilibru.

  Ajută-ne, Doamne, ca în umblarea noastră zilnică să avem ochii îndreptaţi spre Cuvântul Tău, şi nu spre problemele celor din jurul nostru!

  Timpul de risipit - 3 - 2017. Ajută-ne, Doamne, ca în umblarea noastră zilnică să avem ochii îndreptaţi spre Cuvântul Tău, şi nu spre problemele celor din jurul nostru!
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...