Timpul de risipit – 4

  Prin credinţă pricepem. (Evrei 11:3)

  Înţelegerea nu vine uşor. În special atunci când ai cea mai mare nevoie de ea, când confuzia noastră zdruncină temelia vieţii noastre.

  Este aproape imposibil pentru noi, studiind lucrurile la mai bine de 160 de ani după eveniment, să înţelegem magnitudinea confuziei şi a haosului în rândurile milleriţilor după dezamăgirea din octombrie.

  Reacţiile la evenimentele din octombrie 1844 au fost diverse. Segmentul celor care încercau să spiritualizeze totul, susţinând că nu se înşelaseră In privinţa datei şi a evenimentului, pretindeau că Hristos într-adevăr venise în 22 octombrie. Pe de altă parte, adventiştii din Albany spuneau că se înşelaseră în privinţa datei, dar nu şi în privinţa evenimentului care urma să aibă loc la sfârşitul celor 2 300 de seri şi dimineţi. Altfel spus, ei susţineau că profeţia nu s-a împlinit în octombrie, dar curăţarea sanctuarului reprezenta a doua venire, eveniment care urma să aibă loc.

  Ambele tabere renunţaseră la un element esenţial. Spiritualiştii interpretau Biblia în mod literal, iar grupul din Albany credea în interpretarea lui Miller cu privire la profeţie. Dar mai era şi o a treia reacţie posibilă referitoare la împlinirea profeţiei despre cele 2300 de seri şi dimineţi în octombrie 1844. Milleriţii nu se înşelaseră asupra datei, ci asupra evenimentului. Cu alte cuvinte, profeţia despre 2300 de seri şi dimineţi se împlinise, dar era evident că a doua venire nu reprezenta curăţarea sanctuarului.

  E interesat de observat că, spre deosebire de celelalte două variante, cea de-a treia nu părea să aibă susţinători vizibili. Deşi pe la mijlocul lui 1845, mii de credincioşi se identificau cu ideile, liderii şi publicaţiile adventiştilor spiritualişti şi din Albany, direcţia care susţinea că ceva se întâmplase în 22 octombrie, dar nu a doua venire ca reprezentând curăţarea sanctuarului, nu avea o prezenţă vizibilă.

  Cu toate acestea, din cea de-a treia direcţie urmau să apară cele mai multe grupări de adventişti, inclusiv adventiştii de ziua a şaptea. Dar lipseau trei lucruri: (1) formarea unor lideri, (2) evoluţia doctrinelor care să explice experienţa millerită şi să clarifice noţiunile greşite şi (3) punerea la punct a unor publicaţii sau strategii de organizare cu ajutorul cărora să se răspândească aceste învăţături. Restul călătoriei pe care o vom parcurge în acest an se va ocupa de al treilea grup.

  Dar până atunci, Îi putem fi recunoscători lui Dumnezeu că ne aşteaptă şi astăzi, în încercarea de a învinge dificultăţile vieţii.

  Timpul de risipit - 4 - 2017. Este aproape imposibil pentru noi, studiind lucrurile la mai bine de 160 de ani după eveniment, să înţelegem magnitudinea confuziei şi a haosului în rândurile milleriţilor după dezamăgirea din octombrie. Dar până atunci, Îi putem fi recunoscători lui Dumnezeu că ne aşteaptă şi astăzi, în încercarea de a învinge dificultăţile vieţii.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Ca un copilaș

  Ce fericire să-i avem pe acești micuți care ne învață atât de multe despre noi înșine, despre viața însăși și despre cum să relaționam cu Tatăl nostru ceresc! Mă simt foarte binecuvântată! Ajută-mă, Doamne, să devin ca un copilaș!

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  A mennyei kapukon át

  „Hit által vitetett fel Énók, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az...