Faceţi cunoştinţă cu Joseph Bates

  Iată, Eu sunt cu tine; te voi păzi pretutindeni pe unde vei merge. (Geneza 28:15)

  Joseph Bates a fost o persoană de o importanţă vitală în prima perioadă a istoriei adventismului de ziua a şaptea. El nu doar că se află în centrul dezvoltării poziţiei doctrinare a mişcării, dar este şi cel care îi conduce pe ceilalţi doi fondatori ai adventismului către Sabat. Deci Bates nu a fost doar fondatorul cheie al adventismului, ci şi cel mai zelos misionar. Astăzi, adventismul de ziua a şaptea nu ar arăta la fel fără el.

  Bates nu a fost dintotdeauna creştin. Născut în Massachusetts pe data de 8 iulie 1792, el a renunţat la credinţa tatălui său încă de tânăr. Oraşul său natal era capitala în care se făcea vânătoare de balene şi Joseph visa zi şi noapte la o viaţă plină de aventuri pe mare. Tatăl lui, care avea planuri măreţe pentru băiatul lui, şi-a dat binecuvântarea ca acesta să plece, în speranţa că o călătorie pe mare îl va „vindeca”. Dar s-a întâmplat opusul.

  În iunie 1807, chiar înainte de a împlini cincisprezece ani, Joseph pornea pe mare, ca băiat de serviciu într-o călătorie spre Europa. Primele lui experienţe pe mare poate că l-ar fi făcut pe un băiat mai timid să renunţe la visurile sale şi să se întoarcă acasă. De exemplu, în călătoria de întoarcere din Anglia, tânărul marinar a reuşit să alunece de pe catarg, direct în ocean, în apropierea unui rechin pe care camarazii lui încercau să îl prindă. Dacă rechinul nu şi-ar fi schimbat brusc poziţia chiar în acel moment, cariera lui Bates pe mare ar fi fost una foarte scurtă.

  În primăvara lui 1809, Bates a trecut din nou printr-o experienţă aproape mortală, atunci când vasul pe care se afla s-a lovit de un iceberg, din Newfoundland. Blocat în cabina ambarcaţiunii, Joseph se ţinea strâns de un alt coleg, în întuneric, pregătiţi să moară, auzind din când în când „ţipetele şi urletele deprimante ale tovarăşilor lor, de pe puntea care era deasupra, implorându-L pe Dumnezeu să aibă milă de ei”.

  Câţiva ani mai târziu, Bates relata următoarele: „Ah, ce gând înfricoşător! Să îmi închei acum socotelile şi… să mă scufund odată cu acest vas lovit, până pe fundul oceanului, atât de departe de casă şi de prieteni, fără cea mai mică… speranţă de a vedea cerul.”

  Acesta a fost un semnal de trezire pentru viteazul tânăr, dar el nu era pregătit încă să îi dea viaţa lui Dumnezeu.

  Şi noi putem fi recunoscători că Dumnezeu nu a renunţat la noi. Adevărul binecuvântat este că El încă lucrează, chiar şi pentru cei dragi nouă.

  Faceţi cunoştinţă cu Joseph Bates - 2017. Şi noi putem fi recunoscători că Dumnezeu nu a renunţat la noi. Adevărul binecuvântat este că El încă lucrează, chiar şi pentru cei dragi nouă.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...