„Multe căi pot părea bune omului, dar la urmă se văd că duc la moarte.” Proverbe 14:12
Poate că aveţi ceea ce pare a fi un motiv bun pentru actualul dvs. stil de viaţă. Poate chiar credeţi că nici unul dintre lucrurile îndoielnice, pe care le faceţi, nu vor avea efecte de durată sau că nimic rău nu vi se poate întâmpla. La fel este şi cu înşelătoriile – acele bucăţi de ficţiune pe care alegeţi să le credeţi. Deseori, ele sunt fatale – nu doar pentru viaţa noastră de acum, ci şi pentru veşnicie.
Ellen White a scris odată: „Suntem înconjuraţi de ispite atât de travestite, încât ispitesc în timp ce pângăresc şi corup sufletul. Satana îşi variază înşelătoriile, ca să se potrivească diferitelor minţi; şi profită de orice circumstanţă, ca să-şi facă planurile pentru ca distrugerea sufletului să aibă succes” (Review and Herald,V nov. 1886).
Şi una dintre înşelătoriile despre care vorbim în cartea noastră Toxic Trends (Tendinţe distrugătoare) este că nu contează cât somn pierzi. Dar iată câteva fapte:
Chiar o singură noapte de mai puţin somn poate produce efecte adverse. Oamenii se scoală devreme, ca să întâmpine cererile unei ocazii, cum ar fi o partidă de tenis sau să ţină o cuvântare, dar concentrarea mintală, flexibilitatea şi creativitatea suferă. Două nopţi nedormite vor afecta învăţarea. În timpul testelor de laborator, subiecţii privaţi de somn au probleme la adunarea unor coloane de numere, făcând lucruri care se repetă, cum ar fi apăsarea pe butoane după un anume model.
Studiile cercetătorului William Dement arată că, dacă nu dormi suficient o noapte, organismul înregistrează „datorie la somn”. Dacă datoria nu este plătită curând, vei începe să picotezi în timpul zilei.
„Noi nu tindem să ne administrăm bine cantitatea datoriei la somn. Aşa că, atunci când în cele din urmă dăm faliment, se întâmplă repede”, spune Dement. „Oamenii pot merge de la a se simţi pe deplin trezi la a adormi în cinci secunde. Dacă eşti la volan, eşti mort.”
• Dormi suficient?
• Suferi de somnolenţă cronică?
• Îţi lipseşte energia?
• Ai nevoie de un ceas deşteptător, ca să te trezească dimineaţa?
• Adormi în cinci minute?
• Dormi oricând doreşti?
Dacă răspunsul la aceste întrebări este da, probabil că nu dormi suficient. Evită „tendinţa distrugătoare” a somnului insuficient! Pune limite orelor tale de lucru şi dormi şapte sau opt ore, regulat, în fiecare zi !
Madlyn Hamblin & Cari Haus
Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma