Obiceiuri de creștere

  „Cine iubeşte certarea iubeşte ştiinţa; dar cine urăşte mustrarea este prost.” Proverbe 12:1

  Un bătrân a remarcat odată: „Când eram mic, cineva mi-a dat un castravete într-o sticlă. Gâtul sticlei era atât de mic, iar castravetele foarte mare. M-am întrebat cum intrase acolo. Mergând prin grădină într-o zi, am ajuns la o sticlă pe care cineva o pusese peste un castravete mic. Atunci am înţeles. Castravetele crescuse după ce a fost pus în sticlă.”

  V-aţi uitat vreodată în jur la toţi oamenii buni, puternici, cu bun simţ, pe care îi cunoaşteţi, şi v-aţi întrebat de ce îşi urmează totuşi obiceiurile rele când ştiu cum e bine? Dar dvs. de ce faceţi aşa?

  Oamenii cu obiceiuri rele sunt ca şi castravetele din sticlă. Au crescut înăuntru de când erau mici şi acum le este imposibil să iasă. Schimbarea unui obicei rău este muncă. Probabil, cea mai grea muncă din lume!

  Mult din comportamentul timpuriu al copiilor este impulsiv. Ei vor o bomboană şi deci o iau. Le e puţin foame, între micul dejun şi prânz, şi, spionând prăjitura de pe masă, iau o bucată şi o mănâncă. Copiii pot fi trişti, pentru că nimeni nu le dă nici o atenţie, aşa că mănâncă multe dulciuri, pentru că îi fac să se simtă bine. Fapte mici la început – mici fapte impulsive. Dar dacă şi data viitoare, când vor ceva, pun mâna şi iau, sau, dacă le este foame, mănâncă între mese sau, dacă se simt trişti, mănâncă bomboane ?

  Dacă nimeni nu este pe aproape, ca să îi ajute să găsească o cale mai bună, să facă faţă dorinţelor şi sentimentelor lor, să îi ajute să îşi controleze comportamentul impulsiv, vor repeta probabil comportamentul lor din trecut. Şi, ca şi castravetele crescut într-o sticlă, cu cât repetă mai mult aceste acţiuni, cu atât comportamentul creşte mai puternic şi cu atât mai greu e să ieşi din el.

  Evident, cea mai bună cale de a opri un obicei rău este să nu-l începi niciodată, dar, dacă ai dobândit un obicei rău care are deja mărimea unui castravete într-o sticlă, poate că e timpul să începi să-l tai – sau poate că trebuie doar să spargi sticla!

  Doamne, ştiu ce ar trebui să fac, dar e aşa de greu. Arată-mi cum să „tai castravetele” sau să „sparg sticla”. Îţi mulţumesc.

  Kay Kuzma

  Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma

  Obiceiuri de creștere - 2017. Cea mai bună cale de a opri un obicei rău este să nu-l începi niciodată, dar, dacă ai dobândit un obicei rău care are deja mărimea unui castravete într-o sticlă, poate că e timpul să începi să-l tai - sau poate că trebuie doar să spargi sticla!
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Deschide-mi inima!

  Doamne, fie ca dragostea Ta necondiționată să crească în inima mea și să mă determine la acțiune!

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  O apă limpede

  Doamne, ajută-mă să port lumina Ta pentru semenii mei astăzi și în fiecare zi! PROVOCARE: Ia-ți timp să meditezi la viața ta așa cum este ea reflectată în cei din jurul tău!

  A hamis tudomány veszélyei

  „Timótheus, őrizd meg, ami rád van bízva, elfordulván a szentségtelen, üres beszédektől és a hamis...