Obiceiuri de creștere

  „Cine iubeşte certarea iubeşte ştiinţa; dar cine urăşte mustrarea este prost.” Proverbe 12:1

  Un bătrân a remarcat odată: „Când eram mic, cineva mi-a dat un castravete într-o sticlă. Gâtul sticlei era atât de mic, iar castravetele foarte mare. M-am întrebat cum intrase acolo. Mergând prin grădină într-o zi, am ajuns la o sticlă pe care cineva o pusese peste un castravete mic. Atunci am înţeles. Castravetele crescuse după ce a fost pus în sticlă.”

  V-aţi uitat vreodată în jur la toţi oamenii buni, puternici, cu bun simţ, pe care îi cunoaşteţi, şi v-aţi întrebat de ce îşi urmează totuşi obiceiurile rele când ştiu cum e bine? Dar dvs. de ce faceţi aşa?

  Oamenii cu obiceiuri rele sunt ca şi castravetele din sticlă. Au crescut înăuntru de când erau mici şi acum le este imposibil să iasă. Schimbarea unui obicei rău este muncă. Probabil, cea mai grea muncă din lume!

  Mult din comportamentul timpuriu al copiilor este impulsiv. Ei vor o bomboană şi deci o iau. Le e puţin foame, între micul dejun şi prânz, şi, spionând prăjitura de pe masă, iau o bucată şi o mănâncă. Copiii pot fi trişti, pentru că nimeni nu le dă nici o atenţie, aşa că mănâncă multe dulciuri, pentru că îi fac să se simtă bine. Fapte mici la început – mici fapte impulsive. Dar dacă şi data viitoare, când vor ceva, pun mâna şi iau, sau, dacă le este foame, mănâncă între mese sau, dacă se simt trişti, mănâncă bomboane ?

  Dacă nimeni nu este pe aproape, ca să îi ajute să găsească o cale mai bună, să facă faţă dorinţelor şi sentimentelor lor, să îi ajute să îşi controleze comportamentul impulsiv, vor repeta probabil comportamentul lor din trecut. Şi, ca şi castravetele crescut într-o sticlă, cu cât repetă mai mult aceste acţiuni, cu atât comportamentul creşte mai puternic şi cu atât mai greu e să ieşi din el.

  Evident, cea mai bună cale de a opri un obicei rău este să nu-l începi niciodată, dar, dacă ai dobândit un obicei rău care are deja mărimea unui castravete într-o sticlă, poate că e timpul să începi să-l tai – sau poate că trebuie doar să spargi sticla!

  Doamne, ştiu ce ar trebui să fac, dar e aşa de greu. Arată-mi cum să „tai castravetele” sau să „sparg sticla”. Îţi mulţumesc.

  Kay Kuzma

  Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma

  Obiceiuri de creștere - 2017. Cea mai bună cale de a opri un obicei rău este să nu-l începi niciodată, dar, dacă ai dobândit un obicei rău care are deja mărimea unui castravete într-o sticlă, poate că e timpul să începi să-l tai - sau poate că trebuie doar să spargi sticla!
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...