Factorul de rezistență

„Supuneți-vă dar lui Dumnezeu. Împotriviţi-vă diavolului şi el va fugi de la voi.” Iacov 4:7

Cu câţiva ani în urmă, biologii de la Universitatea Purdue au studiat lupii şi prada lor, elanul, în laboratorul natural, unic, din Insula Royale din Lacul Superior. Unele dintre observaţiile lor par aplicabile luptei noastre cu marele prădător. Satana, care „caută pe cine să înghită” (1 Petru 5:8).

Femelele elan au o greutate în medie de 400 kg şi, când luptă împotriva unei haite de lupi, sunt foarte agresive. În timpul unei confruntări, o femelă elan, protejându-şi puiul, a înfruntat îndrăzneţ haita. Când lupii s-au apropiat, ea a sărit la ei, lovindu-i furioasă cu picioarele din faţă, pentru a-şi apăra terenul.

Lupii au înţeles mesajul. Au rămas în jur „analizând” situaţia, iar după câteva minute, spre marea surpriză a biologilor, lupii s-au răspândit în panică.

Într-o altă confruntare, femela elan a văzut lupii apropiindu-se. Ea a ezitat şi a început să se îndepărteze. Aceasta a părut să stimuleze îndemnul de atac al lupilor şi imediat s-au apropiat de elan, urlând la uriaşa lor pradă. Pe moment, elanul s-a apărat, apoi a fugit. Curând lupii au înconjurat-o, şi câteva minute mai târziu era moartă.

Oamenii de ştiinţă au recunoscut că lupii au o teamă prudentă de prada lor periculoasă. În mod frecvent, animalele renunţă şi pleacă atunci când un elan îi înfruntă şi se apără.

De același autor

Care era factorul care influenţa reacţia elanului? Cel mai semnificativ factor era sănătatea şi forma fizică, generală, în care se afla elanul.

Elanii sănătoşi şi viguroşi nu cădeau victime. Lupii căutau prăzi mai slabe. La autopsia elanilor ucişi de lupi, pentru determinarea stării lor de sănătate, biologii au raportat că, din dovezile limitate, pe care le-au avut, „pare foarte semnificativ că am găsit una sau mai multe afecţiuni la 45% din elanii adulţi ucişi de lupi”.

Trăind în stresul acestor ultime zile, să ne hotărâm să fim sănătoşi, viguroşi, atât mintal, cât şi fizic, astfel ca, în colaborare cu puterea divină, să putem rezista în mod constant diavolului, rămânând „tari în credinţă” (1 Petru 5:9).

Când diavolul te atacă, te găseşte el sănătos şi viguros din punct de vedere fizic şi spiritual, ca să i te împotriveşti?

Ron Wylie

Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma

Comentariile sunt închise

Factorul de rezistență 1 pe e-mail">
Primește devoționalele
pe e-mail
Abonează-te pentru a primi devoționalele pe e-mail în fiecare zi.
Te poți dezabona oricând prin link-ul de dezabonare din fiecare mesaj trimis.