Mersul pe jos ajută inima

  „Eu n-am bucurie mai mare decât să aud despre copiii mei că umblă în adevăr.” 3 Ioan 4

  Acum doisprezece ani, mulţi considerau alergatul şi exerciţiul viguros cea mai bună cale de a menţine sănătatea cardiovasculară. Dar acum s-a descoperit altceva. Mersul pe jos este o alegere mai bună pentru ridicarea frecvenţei bătăilor inimii, suficiente ca să o păstreze sănătoasă, dar nu atât de înalte ca să o streseze. Cercetările au confirmat ceea ce Ellen G. White scria în 1872: „Nu există exerciţiu fizic care să poată înlocui mersul pe jos” (Testimonies, vol. 3, p. 78).

  Mersul pe jos ajută nervul vag să încetinească frecvenţa bătăilor inimii – unul dintre scopurile cardiologiei modeme – şi face aceasta fără medicamente. Înainte, scopul exerciţiului fizic era să alerge inima, dar pentru mulţi aceasta suprasolicita organul. Cam 25.000 de decese se întâmplă în fiecare an doar în Statele Unite din cauză că oamenii exersează prea brusc.

  Subiectul din New England Journal of Medicine (o revistă medicală din USA, n.tr.) decembrie 1993, a raportat un studiu făcut asupra a 2.000 de oameni din Boston şi Augsburg, Germania. Când exersau până la punctul în care li se accelera mult respiraţia, de exemplu atunci când alergau, sau când jucau tenis, sau când împingeau maşini prin zăpadă, riscul de a face un atac de cord într-o oră era de două ori mai mare – chiar printre cei care exersau de cinci ori pe săptămână. Mersul pe jos în natură poate, de asemenea, să ajute la scăderea adrenalinei în sânge, care înseamnă mai puţin stres. Cu cât stresul e mai mic, cu atât inima bate mai rar. Alergatul şi gimnastica aerobică descarcă hormonul de stres în sânge, stimulând plachetele sanguine să înceapă să se coaguleze şi sărăcind sângele de o enzimă care dizolvă cheagurile numită fibrinolizină. Competiţia adaugă mai mult la problemă.

  Mersul pe jos îmbunătăţeşte eficienţa inimii. Poate să crească HDL-ul (lipoproteinele cu densitate mare) în sânge, care acţionează ca nişte mici maşini de gunoi, care colectează colesterolul din anii trecuţi de pe arterele coronare şi îl transportă la ficat, de unde o dietă vegetariană bogată în fibre îl poate mătura pentru totdeauna din corpul tău. Nici un alt exerciţiu fizic nu poate face atât de mult pentru tine, şi cu atât de puţin risc, cum este mersul pe jos.

  Am sentimentul că, dacă Ioan ar fi avut dovezile pe care le avem noi acum despre beneficiile mersului pe jos atunci când a scris: „Nu am bucurie mai mare decât să aud despre copiii mei că umblă în adevăr”, el ar fi vrut să spună atât o umblare spirituală în adevăr, cât şi o umblare fizică în adevărul demonstrat de dovezile ştiinţifice.

  Roagă-l pe un prieten să meargă pe jos cu tine astăzi şi mâine, şi poimâine.

  Bernell E. Baldwin

  Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma

  Mersul pe jos ajută inima - 2017. Mersul pe jos îmbunătăţeşte eficienţa inimii. Nici un alt exerciţiu fizic nu poate face atât de mult pentru tine, şi cu atât de puţin risc, cum este mersul pe jos.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Câmpul misionar de acasă

  Când folosim compasiunea blândă și când înțelegem cine sunt copiii noștri, avem ocazia să îi cunoaștem și să îi iubim și, astfel, să le arătăm cine este Isus. Mă rog ca Dumnezeu să vă binecuvânteze în mod bogat câmpul misionar, pentru veșnicie, iar copiii să poată spune: „Îl cunosc pe El!”

  Ţepuşul din carne

  Poate că Dumnezeu îngăduie durere în viața ta ca să corecteze anumite trăsături de caracter. Dacă acesta este cazul, mergi înainte ca Pavel sau ca David, nu în puterea ta, ci datorită influenței miraculoase a Creatorului care lucrează în tine.

  Eu, un salvator?

  Doamne, îți stau la dispoziție ca o umilă unealtă prin care să lucrezi la salvarea copiilor și a tinerilor! PROVOCARE: Alege unul sau mai mulți copii lipsiți de șansa unui cămin care să îi apropie de Domnul și oferă-te Lui ca să te folosească la salvarea acestora!

  A szemek kívánsága

  „Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kívánságnak okáért, immár paráználkodott azzal...