Densitatea populației și boala

  „Poporul Meu va locui în locuinţa păcii, în case fără grijă şi în adăposturi liniştite. Dar pădurea va fi prăbuşită sub grindină şi cetatea plecată adânc. Ferice de voi care semănaţi pretutindeni de-a lungul apelor şi care daţi drumul pretutindeni boului şi măgarului!” Isaia 32:18 – 20

  Afectează densitatea populaţiei sănătatea? Aceasta era întrebarea ridicată de cercetătorii de la Biroul de Epidemiologia Cancerului din New York.

  Dr. Philip Nasco şi asociaţii lui au divizat statul New York (cu excepţia oraşului New York) în categorii bazate pe densitatea populaţiei.

  Descoperirile lor au fost uimitoare: în ariile rurale, cancerul era mai puţin frecvent între locuitori. Risc crescut aveau cei din zonele urbane, cu 20 până la 70 la sută. Multe tipuri de cancer creşteau ca frecvenţă. Acesta includea cancerul esofagului, al gurii, colonului, stomacului, ficatului, pancreasului, laringelui, plămânului, vezicii urinare şi creierului.

  Natura generală a studiului făcea imposibilă determinarea cauzei diferenţelor ratelor cancerului.

  Autorii sugerau că obiceiul de a fuma poate fi o explicaţie. Multe cancere legate de fumat au nevoie de zeci de ani, ca să se dezvolte, şi cu 20-25 de ani în urmă, zonele urbane studiate aveau mai mulţi fumători. S-ar putea ca cei din zonele urbane să sufere acum consecinţele fumatului timp îndelungat.

  Expuneri legate de muncă, poluare, mai mult stres, mai puţină mişcare fizică şi alegeri de hrană mai necorespunzătoare pot de asemeni să ajute la explicarea motivului pentru care mai mulţi locuitori ai oraşelor au cancer.

  Cu ani în urmă. Dumnezeu a vorbit prin Ellen White despre riscurile de sănătate ale vieţii la oraş. Deşi a menţionat riscurile mediului înconjurător, cum ar fi poluarea, ea a pus şi problema riscurilor sănătăţii din cauza factorilor sociali, cum ar fi aglomeraţia şi „zarva şi confuzia” (Medical Ministry, pp. 308-311), care contribuie la stres şi la apariţia anumitor boli. Ar putea fi aceasta o parte din secretul „avantajului rural”?

  Idealul lui Dumnezeu a fost ca copiii Lui „să locuiască în locuinţe liniştite, în case sigure, în locuri de odihnă, netulburate” (Isaia 32:18, NIV). Sună ca o locuire sănătoasă la ţară, nu-i aşa?

  Dacă îţi dai seama că auzi foarte greu vocea lui Dumnezeu în trafic, zgomot, peisaje de beton şi viaţa grăbită de la oraş, poate că este timpul să accepţi invitaţia pe care ţi-a facut-o Isus cu secole în urmă: „Veniţi… într-un loc liniştit şi odihniţi-vă” (Marcu 6:31).

  Cum pot primi din beneficiile vieţii la țară, deşi cred că Dumnezeu m-a chemat să lucrez la oraş?

  David J. DeRose

  Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma

  Densitatea populației și boala - 2017. Dacă îţi dai seama că auzi foarte greu vocea lui Dumnezeu în trafic, zgomot, peisaje de beton şi viaţa grăbită de la oraş, poate că este timpul să accepţi invitaţia pe care ţi-a facut-o Isus cu secole în urmă: „Veniţi... într-un loc liniştit şi odihniţi-vă”
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...