Fă un duș pe dinăuntru

„Isus i-a răspuns: ‘Oricui va bea din apa aceasta, îl va fi iarăşi sete. Dar oricui va bea din apa, pe care i-o voi da Eu, în veac nu-I va fi sete; ba încă apa, pe care i-o voi da Eu, se va preface în el într-un izvor de apă, care va ţâşni în viaţa veşnică’.” Ioan 4:13 – 14

Bei destulă apă? A-ţi forţa organismul să lucreze cu cantităţi limitate de apă este puţin ca şi cum ai încerca să speli vasele cu un pahar cu apă. Când nu bei destulă apă, corpul trebuie să-şi excreteze reziduurile într-o formă mai concentrată, cauzând un miros neplăcut al corpului, al respiraţiei şi al urinei.

Corpurile noastre sunt formate în proporţie de 70% din apă, iar rinichii noştri filtrează mai mult de 160 l într-o zi. Fără apă, am arăta mai zbârciţi decât stafidele de California!

Dar de ce este atât de necesară această substanţă fără culoare, fără gust, fără calorii şi sare şi care nu are valoare nutritivă? Răspunsul se află în procesele fiziologice ale organismului. Apa pentru corp este ca uleiul pentru motorul unei maşini. Este lubrifiantul magic, care face ca toate celelalte componente ale organismului să funcţioneze. Un pahar cu apă este ca un duş intern şi este exact ceea ce organismul are nevoie pentru a transporta tot ceea ce viaţa lui procesează.

Dar nu vor face şi alte băuturi, cum ar fi sucurile de fructe şi sifonul, aceeaşi treabă? Băuturile, altele decât apa, pun probleme speciale corpului. Multe au calorii care trebuie digerate ca şi hrana. Astfel de calorii pot produce depozite suplimentare de grăsime, variaţii ale glicemiei şi încetinirea digestiei. Zahărul din băuturi cere apă suplimentară pentru metabolism. Cele mai multe băuturi cresc secreţia de acid a stomacului. Şi multe băuturi acidulate conţin fosfor, o substanţă chimică, care duce la scăderea absorbţiei de calciu, contribuind la procesul de fragilizare a oaselor.

Apa elimină aceste probleme. Nu are calorii suplimentare care să încetinească digestia sau să adauge grăsime nedorită. Nici iritanţi care să afecteze mucoasele sensibile ale aparatului digestiv şi mai puţine substanţe chimice, care să ameninţe maşinăria delicată a organismului. De câtă apă ai nevoie? Corpul pierde cam 10-12 căni de apă pe zi, prin piele, plămâni, urină şi fecale. Hrana contribuie cu 2-4 căni de apă, lăsând 6-8 căni de apă care trebuie să fie ingerate.

Apa curată este unul dintre cele mai mari daruri ale lui Dumnezeu pentru sănătatea ta. Serveşte-te. Şi când faci aceasta, aminteşte-ţi să îi ceri lui Isus „apa” pe care i-a dat-o femeii de la fântână care va satisface în mod deplin setea ta spirituală şi va devein „un izvor de apă care va ţâşni în viaţa veşnică” (Ioan 4:14).

Ca să bei cota de apă de care ai nevoie zilnic, bea un pahar cu apă primul lucru dimineaţa, alte două pahare în timpul dimineţii şi alte două la amiază, unul la jumătate de oră după cină – şi niciodată nu trece pe lângă o ţâşnitoare de apă fără să bei!

Şi pentru setea ta spirituală, bea din plin din Cuvântul lui Dumnezeu.

Aileen Ludington

Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video