Nu toate caloriile sunt egale

  „Dacă stai la masă la unul din cei mari, ia seama ce ai dinainte: pune-ţi un cuţit în gât, dacă eşti prea lacom. Nu pofti mâncările lui alese, căci sunt o hrană înşelătoare.” Proverbe 23:1 – 3

  Nu poţi doar să tai din calorii şi să te aştepţi să pierzi din greutate, iată de ce: Prin natură, corpul tău este foarte eficient în a depozita caloriile care îi vin sub formă de grăsime. El foloseşte cam 3% din caloriile provenite din grăsimi ca să digere, transporte şi să le depoziteze în ariile de depozitare de grăsimi din corpul tău. Aceasta înseamnă că trebuie să exersezi marea majoritate a segmentelor corpului tău, dacă nu vrei să câştigi greutate.

  Prin contrast, corpul tău metabolizează caloriile proteice şi elimină reziduurile repede. Poţi avea probleme cu proteinele în exces, desigur, pentru că îţi stresează ficatul şi rinichii, forţându-i să lucreze în afara programului. Dar proteinele în exces nu adaugă de obicei kilograme. Nu există o cale metabolică, eficientă în organism, care să transforme proteinele în grăsime pentru depozitare.

  De asemenea, caloriile din glucide ajung rar să fie depozitate ca grăsime, pentru că procesele metabolice pe care organismul le foloseşte, ca să convertească glucidele suplimentare în grăsime şi apoi să le depoziteze, cer arderea a foarte multor calorii pentru acest proces. E nevoie de 24% din caloriile din glucide pentru aceasta – o folosire foarte ineficientă a energiei lor.

  Din studiile în care cercetătorii au pus marcaje radioactive de glucide în hrană, s-a aflat că organismul converteşte şi depozitează ca grăsimi mai puţin de 1 % din încărcătura de glucide. Chiar când oamenii mănâncă glucide în exces, în general aceasta sunt arse în procese metabolice cu „reziduuri”, care tind să crească rata metabolică a organismului, nu s-o reducă, aşa cum se întâmplă în dietele restrictive de calorii.

  O altă cale de a spune aceasta este că un gram de grăsime conţine nouă calorii, în timp ce un gram de proteine sau de glucide conţine doar patru.

  Morala poveştii: evitaţi caloriile provenite din grăsimi – ele vi se lipesc de oase! Este un mic sfat interesant în Proverbe 23:3 despre supraalimentaţie. Spune să nu pofteşti delicatesele unui dregător, pentru că acea hrană este înşelătoare. Cât de adevărat! Cele mai multe mâncăruri bogate sunt umplute cu calorii de care este greu să scapi.

  Păcatul este de asemenea înşelător. Poate părea bun şi poate avea gust bun, dar consecinţele complacerii în el pot fi mai greu de îndepărtat decât caloriile din grăsimi.

  Ai grijă de dieta ta morală, „pentru că plata păcatului este moartea” (Romani 6:23).

  Jan W. Kuzma & Cecil Murphey

  Acest articol face parte din cartea „Dacă vrei să trăiești” de Jan Kuzma

  Nu toate caloriile sunt egale - 2017. Evitaţi caloriile provenite din grăsimi - ele vi se lipesc de oase! Este un mic sfat interesant în Proverbe 23:3 despre supraalimentaţie. Spune să nu pofteşti delicatesele unui dregător, pentru că acea hrană este înşelătoare. Cât de adevărat! Cele mai multe mâncăruri bogate sunt umplute cu calorii de care este greu să scapi.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...