„Iată, vin zilele”, zice Domnul, „când voi pedepsi pe toţi cei tăiaţi împrejur, care nu sunt tăiaţi împrejur cu inima – pe egipteni …pe cei care locuiesc în pustie; căci toate neamurile sunt netăiate împrejur şi toată casa lui Israel are inima netăiată împrejur.” Ieremia 9:25-26
Nu cu mulţi ani în urmă, oamenii de ştiinţă au crezut că erau pe punctul de a cuceri bolile infecţioase. Avansurile în igienă, nutriţie, antibiotice şi imunizare, aparent, îndepărtaseră mult din ameninţarea flagelului infecţiei. În multe ţări, a vorbi despre boli ca rujeola, rubeola, tuberculoza, poliomielita sau varicela, suna ca istorie antică. Da, părea un adevărat triumf pentru omenire şi pentru ştiinţa medicală.
Astăzi, totuşi, oamenii par lipsiţi de putere, când este vorba în special de bolile infecţioase. Pentru fiecare succes pare să se dezvolte o nouă ameninţare. Infecţii nou descoperite continuă să-şi ridice capetele urâte. Acum doisprezece ani, cine auzise de mortalul hantavirus, care nu cu mult timp în urmă a atras atenţia în zona de sud-vest a Statelor Unite? Cine ştia de boala diareică, numită criptosporoidoză, care într-o singură epidemie a cauzat diaree prelungită la 400.000 de locuitori din vestul SUA? Dar despre flagelul recent recunoscutei boli infecţioase, dat de căpuşă, cum este boala Lyme şi erlichioza? Şi apoi tragediile internaţionale ale virusului imunodeficienţei umane (HIV) şi al tuberculozei rezistente la medicamente.
E. coli 0157 h7 a fost necunoscut până în 1982, dar din acel moment a cauzat infecţii puternice şi moarte din cauza consumului de carne de vită tocată. Alte boli infecţioase, relativ recente, au devenit o parte importantă din vocabularul nostru. Ele includ virusul Ebola, hepatita C, boala Legionarilor şi sindromul de şoc toxic.
Progresul aparent al anilor de ieri în ştiinţa împotriva bolilor infecţioase este foarte asemănător cu lupta noastră împotriva păcatului. Uneori, ni se pare că suntem deasupra. Prin ingeniozitatea, hotărârea şi eforul nostru, ni se pare că putem să ne facem mai buni. Dar apoi, ne confruntăm cu realitatea. Doar prin Hristos puterea păcatului poate fi înfrântă în vieţile noastre.
„Înţeleptul să nu se laude cu înţelepciunea lui, cel tare să nu se laude cu tăria lui, bogatul să nu se laude cu bogăţia lui. Ci cel ce se laudă să se laude că are pricepere şi că Mă cunoaşte, că ştie că Eu sunt Domnul care fac milă, judecată şi dreptate pe pământ! Căci în aceasta găsesc plăcere Eu, zice Domnul.” (Ieremia 9:23 – 24).
Te poţi lăuda că îl cunoşti pe Dumnezeu?
Ce ai putea să faci astăzi ca să ajungi să-L cunoşti mai bine?
David J. DeRose