Articolul precedentUmplut cu Duhul
  Articolul următorMuntele uriaș al rugăciunii

  Dar bunicul?

  Nu mă părăsi, Dumnezeule, chiar la bătrâneţile cărunte. Psalmii 71:18

  Bunicul a venit să locuiască la noi când avea 94 de ani şi a rămas aici doi ani, până când sănătatea în declin l-a forţat să meargă la un cămin. Unii spun că a avea grijă de un bătrân este un chin. Dacă aşa credeţi, aşa va fi. Dar bunicul nu era un chin. El era familie.

  Ne-am crescut copiii la o aruncătură de băţ de căsuţa bunicului. El ne ajuta să avem grijă de găini şi de animale şi îi plăcea să spună poveşti copiilor. ÎI luam chiar în vacanţă în locuri pe care nu le mai văzuse niciodată, cum ar fi Plaja Myrtle sau Great Plains.

  Când casa noastră a ars, bunicul a vrut s-o reconstruim. În loc de aceasta, am cumpărat 200 de acri de teren şi am construit-o la câteva mile mai departe. A fost destul de greu pentru el, pentru că vederea îi slăbea. Voia să ne aibă aproape.

  Planul meu original era să stea cu noi seara, iar dimineaţa să îl ajutăm să ia micul dejun, apoi să-l ducem acasă la el, în timpul zilei. Dar când s-a mutat la noi acasă, a devenit atât de deprimat, încât nu l-am putut lăsa singur. Cred că se hotărâse să moară. Nu vroia să mănânce şi nici să bea apă. Deşi putea merge, nu vroia s-o facă, aşa că i-am luat un scaun cu rotile şi îl împingeam în jurul casei. După trei săptămâni, s-a hotărât că, până la urmă, nu trebuia să moară, aşa că a început să mănânce şi să meargă, şi a ajuns să-i placă casa noastră.

  Bunicul era uşor de îngrijit, din moment ce mânca cu noi şi se adapta programului nostru. Dar să încerci să-l faci pe bunicul să facă o baie era într-adevăr o problemă. El credea că era suficient să facă baie de două ori pe lună! Uneori, se enerva pe mine şi bătea din picior, dar nu băgăm în seamă acest lucru. Când trebuia să plecăm, foloseam banii lui de pensie, ca să plătim nişte prieteni să stea cu el. Ei îl iubeau la fel cum îl iubeam şi noi. Bunicul era o companie bună.

  Viaţa este ceea ce alegi să faci din ea. E adevărat, am renunţat la ceva din libertatea noastră când am ales să-l avem cu noi pe bunicul, dar am câştigat mult mai mult în schimb.

  Ce poţi face ca să faci viaţa unei persoane în vârstă mai împlinită, fără să-i iei libertatea acelei persoane?

  Gerri Bradley

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Femeia bolnavă de 12 ani

  E posibil să suferi de mai multă vreme de ceva ce te macină (în corpul sau în sufletul tău). Probabil că ai trecut deja prin episoade de îngrijorare, descurajare sau chiar depresie. Necredința se poate instala ușor când suntem dezamăgiți. Istoria acestei femei care suferea de doisprezece ani a fost scrisă tocmai pentru tine și cei ce trec prin astfel de stări. Este mesajul clar că, atunci când te vei întâlni cu Mântuitorul în rugăciune, El te va asculta, va găsi cea mai bună soluție și te va elibera.

  Ochii inimii tale

  Ce sursă extraordinară de încredere și de încurajare este că putem vedea, cu ochii minții, lucrurile minunate pe care Dumnezeu ni le-a făgăduit în Cuvântul Său!

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Sărutul cuvintelor

  Doamne, fă Tu ca din gura noastră să iasă doar săruturi care să aline durerea celor din jur! PROVOCARE: Gândește-te la un lucru frumos pe care ai vrut să-l spui cuiva de mult timp, dar ai tot amânat! Ce-ar fi să i-l spui chiar astăzi?

  „A föld és a rajta lévő dolgok is megégnek”

  „Mert ímé, eljön a nap, lángoló, mint a sütőkemence, és olyanná lesz minden kevély és...