Lepădaţi dar orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefăcătorie, de pizmă şi de clevetire; şi, ca nişte prunci născuţi de curând, să doriţi laptele duhovnicesc şi curat, pentru ca prin el să creşteţi spre mântuire, dacă ați gustat în adevăr că bun este Domnul. 1 Petru 2:1-3
Nici o imagine nu mă intrigă mai mult ca aceea care arată un copil privind adânc în ochii mamei lui şi, cu aceeaşi tandreţe, privirea cercetătoare a mamei asupra copilului pe care îl alăptează. Studiile au arătat că există o legătură mai mare între copilul hrănit la sân şi mama lui decât între copilul hrănit cu biberonul şi mama sa.
Omenirea are încă de îmbunătăţit ceea ce Dumnezeu a făcut pentru hrănirea copiilor. Nu numai că incidenţa bolii descreşte foarte mult, prin faptul că copilul primeşte imunitatea mamei prin lapte, dar studiile au arătat că inteligenţa şi dezvoltarea cresc. În mod evident, creierul continuă să se dezvolte la copiii hrăniţi la sân, din cauza elementelor chimice care se găsesc doar în laptele de mamă. Oamenii de ştiinţă au descoperit mai mult de 90 de elemente în laptele de mamă, care se schimbă în concentraţie conform cu nevoile copilului.
Mama beneficiază de hrănirea la sân, ca şi copilul. Mamele care alăptează sângerează mai rar, din cauza unei substanţe chimice secretate în timpul alăptării. Această substanţă face ca uterul să se contracte la mărimea lui normală şi sistemul circulator acum nefolosit al uterului se închide. O altă substanţă chimică are un efect calmant sau liniştitor asupra mamei. Alăptarea la sân este convenabilă pentru mamă, pentru că nu trebuie să spele biberoane şi nici nu are nevoie de formule de preparare sau să cumpere lapte – astfel costul alăptării la sân este foarte mic.
Ellen White spune: „Cea mai bună hrană pentru un copil este hrana oferită de natură. N-ar trebui să fie privat de ea, fără să fie nevoie” (Divina vindecare, p. 361).
Luând în consideraţie toate beneficiile pe care le are laptele pe care Dumnezeu le-a prevăzut pentru copil, mă gândesc fără să vreau la fraza „laptele curat al adevărului” din 1 Petru 2,2. Ce Dumnezeu minunat avem, să prevadă atât de bine împlinirea nevoilor copiilor, fie ei copii care sug la sânul mamelor lor, sau copii spirituali, ca mine şi ca tine. „Laptele curat”, găsit în Cuvântul lui Dumnezeu, este cu mult superior celor mai elocvente cuvinte omeneşti. De ce atunci bem atât de puţin din această hrănire spirituală?
Bei tu zilnic din „laptele curat al adevărului” pentru sănătatea sufletului tău?
De ce îl înlocuieşti cu „laptele” făcut de om când laptele lui Dumnezeu este abundent şi fără plată?
Betty M. Larson