Te epuizezi sau delegi

  De ce stai singur şi tot poporul stă înaintea ta de dimineaţa până seara? …Ce faci tu nu este bine. Te istoveşti singur şi vei istovi şi poporul acesta care este cu tine; căci lucrul este mai pe sus de puterile tale… Alege… oameni destoinici… şi pune-i peste popor drept căpetenii. Exod 18:14-21

  În perioada în care Moise era implicat în eliberarea israeliţilor din Egipt, el şi-a lăsat soția şi cei doi fii cu Ietro, socrul său. Când Ietro a auzit că israeliţii migrau în apropiere de zona în care locuia el, a luat-o pe Sefora şi pe cei doi băieţi, ca să-i ducă la Moise.

  Curând, Ietro a observat că Moise nu avea deloc timp pentru ei sau pentru sine şi atunci i-a spus că, deşi era conducătorul lui Israel, ales de Dumnezeu, aceasta nu însemna că trebuia să facă el totul. Citiţi această istorie fascinantă în Exod 18.

  În timpul primilor 40 de ani de viaţă, Moise a fost educat la curtea Egiptului în probleme de guvernare şi administraţie, aşa că îşi câştigase o mare capacitate de a lucra cu oamenii. Acum avea un mandat divin, acela de a educa şi instrui pe poporul lui Dumnezeu, în credinţă faţă de Creatorul lui. Fiind o persoană conştiincioasă, Moise avea un mare simţ al responsabilităţii şi o urgenţă pentru cei care erau sub conducerea lui.

  Ietro a înţeles că Moise făcea în mod neegoist tot ce putea mai bine, ca să împlinească mandatul pe care i-l dăduse Dumnezeu. Dar, el a spus, de asemenea, că Moise era în pericol de a se epuiza. Conducătorul lui Israel se obosea pentru cea mai nobilă cauză, dar aceasta nu îndreptăţea încumetarea lui de a aştepta ca Domnul să îl binecuvânteze continuu.

  Aşa că Ietro i-a spus lui Moise: „Acum ascultă glasul meu; am să-ţi dau un sfat şi Dumnezeu va fi cu tine!” (Exod 18,19). El a expus apoi o structură administrativă, în care Moise continua să fie reprezentantul lui Dumnezeu înaintea poporului şi reprezentantul poporului înaintea lui Dumnezeu, dar îi va instrui şi pe alţii să administreze grupuri de o mie, de o sută, de cincizeci şi de zece. „În felul acesta îţi vei uşura sarcina, căci o vor purta şi ei împreună cu tine” (versetul 22).

  Apoi a spus: „Dacă vei face lucrul acesta şi dacă Dumnezeu îţi va porunci aşa, vei putea face faţă lucrurilor şi tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui.” (versetul 23). Şi Moise a putut să ajungă acasă, la o oră potrivită, la soţia şi copiii lui, care şi ei aveau nevoie de el!

  Încerci să faci mai mult, în loc să împărtăşeşti? Întreabă-L pe Duhul Sfânt şi pe cei din familia ta cum ai putea să încetineşti înainte să te epuizezi.

  Harold Shryock

  Te epuizezi sau delegi - 2017. Dacă vei face lucrul acesta şi dacă Dumnezeu îţi va porunci aşa, vei putea face faţă lucrurilor şi tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Vei merge acolo unde Dumnezeu te trimite?

  Mă rog ca, atunci când ești singură și tristă, să arunci asupra lui Dumnezeu toate îngrijorările tale. Lasă-L pe El să le ducă pentru tine. El a promis să-ți meargă alături la fiecare pas.

  O generație de înţelepţi

  Tu poţi deveni un mijloc prin care cei bătrâni să primească răspuns la cererea lor pentru ocrotire. E posibil ca Dumnezeu să te cheme să uşurezi poverile unui vârstnic care este sau nu un membru al familiei tale.

  Învață să asculți!

  Duhule Sfânt, vreau să învăț de la Tine cum să ascult eficient! PROVOCARE: Propune-ți astăzi să fii receptiv la mesajele copilului tău!

  Biztos menedék

  „Mert ímé az Úr kijő helyéről, hogy meglátogassa a föld lakóinak álnokságát, felmutatja a föld...