Te epuizezi sau delegi

De ce stai singur şi tot poporul stă înaintea ta de dimineaţa până seara? …Ce faci tu nu este bine. Te istoveşti singur şi vei istovi şi poporul acesta care este cu tine; căci lucrul este mai pe sus de puterile tale… Alege… oameni destoinici… şi pune-i peste popor drept căpetenii. Exod 18:14-21

În perioada în care Moise era implicat în eliberarea israeliţilor din Egipt, el şi-a lăsat soția şi cei doi fii cu Ietro, socrul său. Când Ietro a auzit că israeliţii migrau în apropiere de zona în care locuia el, a luat-o pe Sefora şi pe cei doi băieţi, ca să-i ducă la Moise.

Curând, Ietro a observat că Moise nu avea deloc timp pentru ei sau pentru sine şi atunci i-a spus că, deşi era conducătorul lui Israel, ales de Dumnezeu, aceasta nu însemna că trebuia să facă el totul. Citiţi această istorie fascinantă în Exod 18.

În timpul primilor 40 de ani de viaţă, Moise a fost educat la curtea Egiptului în probleme de guvernare şi administraţie, aşa că îşi câştigase o mare capacitate de a lucra cu oamenii. Acum avea un mandat divin, acela de a educa şi instrui pe poporul lui Dumnezeu, în credinţă faţă de Creatorul lui. Fiind o persoană conştiincioasă, Moise avea un mare simţ al responsabilităţii şi o urgenţă pentru cei care erau sub conducerea lui.

Ietro a înţeles că Moise făcea în mod neegoist tot ce putea mai bine, ca să împlinească mandatul pe care i-l dăduse Dumnezeu. Dar, el a spus, de asemenea, că Moise era în pericol de a se epuiza. Conducătorul lui Israel se obosea pentru cea mai nobilă cauză, dar aceasta nu îndreptăţea încumetarea lui de a aştepta ca Domnul să îl binecuvânteze continuu.

Aşa că Ietro i-a spus lui Moise: „Acum ascultă glasul meu; am să-ţi dau un sfat şi Dumnezeu va fi cu tine!” (Exod 18,19). El a expus apoi o structură administrativă, în care Moise continua să fie reprezentantul lui Dumnezeu înaintea poporului şi reprezentantul poporului înaintea lui Dumnezeu, dar îi va instrui şi pe alţii să administreze grupuri de o mie, de o sută, de cincizeci şi de zece. „În felul acesta îţi vei uşura sarcina, căci o vor purta şi ei împreună cu tine” (versetul 22).

Apoi a spus: „Dacă vei face lucrul acesta şi dacă Dumnezeu îţi va porunci aşa, vei putea face faţă lucrurilor şi tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui.” (versetul 23). Şi Moise a putut să ajungă acasă, la o oră potrivită, la soţia şi copiii lui, care şi ei aveau nevoie de el!

Încerci să faci mai mult, în loc să împărtăşeşti? Întreabă-L pe Duhul Sfânt şi pe cei din familia ta cum ai putea să încetineşti înainte să te epuizezi.

Harold Shryock

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video