Te epuizezi sau delegi

  De ce stai singur şi tot poporul stă înaintea ta de dimineaţa până seara? …Ce faci tu nu este bine. Te istoveşti singur şi vei istovi şi poporul acesta care este cu tine; căci lucrul este mai pe sus de puterile tale… Alege… oameni destoinici… şi pune-i peste popor drept căpetenii. Exod 18:14-21

  În perioada în care Moise era implicat în eliberarea israeliţilor din Egipt, el şi-a lăsat soția şi cei doi fii cu Ietro, socrul său. Când Ietro a auzit că israeliţii migrau în apropiere de zona în care locuia el, a luat-o pe Sefora şi pe cei doi băieţi, ca să-i ducă la Moise.

  Curând, Ietro a observat că Moise nu avea deloc timp pentru ei sau pentru sine şi atunci i-a spus că, deşi era conducătorul lui Israel, ales de Dumnezeu, aceasta nu însemna că trebuia să facă el totul. Citiţi această istorie fascinantă în Exod 18.

  În timpul primilor 40 de ani de viaţă, Moise a fost educat la curtea Egiptului în probleme de guvernare şi administraţie, aşa că îşi câştigase o mare capacitate de a lucra cu oamenii. Acum avea un mandat divin, acela de a educa şi instrui pe poporul lui Dumnezeu, în credinţă faţă de Creatorul lui. Fiind o persoană conştiincioasă, Moise avea un mare simţ al responsabilităţii şi o urgenţă pentru cei care erau sub conducerea lui.

  Ietro a înţeles că Moise făcea în mod neegoist tot ce putea mai bine, ca să împlinească mandatul pe care i-l dăduse Dumnezeu. Dar, el a spus, de asemenea, că Moise era în pericol de a se epuiza. Conducătorul lui Israel se obosea pentru cea mai nobilă cauză, dar aceasta nu îndreptăţea încumetarea lui de a aştepta ca Domnul să îl binecuvânteze continuu.

  Aşa că Ietro i-a spus lui Moise: „Acum ascultă glasul meu; am să-ţi dau un sfat şi Dumnezeu va fi cu tine!” (Exod 18,19). El a expus apoi o structură administrativă, în care Moise continua să fie reprezentantul lui Dumnezeu înaintea poporului şi reprezentantul poporului înaintea lui Dumnezeu, dar îi va instrui şi pe alţii să administreze grupuri de o mie, de o sută, de cincizeci şi de zece. „În felul acesta îţi vei uşura sarcina, căci o vor purta şi ei împreună cu tine” (versetul 22).

  Apoi a spus: „Dacă vei face lucrul acesta şi dacă Dumnezeu îţi va porunci aşa, vei putea face faţă lucrurilor şi tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui.” (versetul 23). Şi Moise a putut să ajungă acasă, la o oră potrivită, la soţia şi copiii lui, care şi ei aveau nevoie de el!

  Încerci să faci mai mult, în loc să împărtăşeşti? Întreabă-L pe Duhul Sfânt şi pe cei din familia ta cum ai putea să încetineşti înainte să te epuizezi.

  Harold Shryock

  Te epuizezi sau delegi - 2017. Dacă vei face lucrul acesta şi dacă Dumnezeu îţi va porunci aşa, vei putea face faţă lucrurilor şi tot poporul acesta va ajunge fericit la locul lui.
  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...