Alergând în alergarea cea bună

  „Să dăm la o parte orice piedică și păcatul care ne înfăşoară aşa de lesne şi să alergăm cu stăruinţă în alergarea care ne stă înainte.” Evrei 12:1

  Cu câţiva ani în urmă, am început să alerg, pentru exerciţiu, şi am observat că mi s-a îmbunătăţit mult sănătatea. Nu înţeleg însă de ce mulţi oameni o evită. Probabil că dureri musculare, articulaţii obosite, plămâni obosiţi şi alte dureri din timpul zilei, pe care alergarea le produce, îi descurajează pe cei mai puţin curajoşi.

  Totuşi, am hotărât că evitarea acestei dureri nu era spre cel mai bun interes al meu. Ca alergător, am învăţat să ascult semnalele corpului meu şi să învăţ de la ele mai degrabă decât să mă ascund de ele. În timp ce alerg, caut durerea: în interiorul piciorului, în afară, în călcâi, talpă, genunchi, şold, oriunde ar putea apărea. Este o avertizare adevărată sau o festă pe care mi-o joacă corpul meu, ca să mă facă să renunţ? Dacă mă întorc sau mă mişc, ajută sau doare mai rău?

  În timp ce mulţi oameni cred că a căuta durerea este ilogic, a o îndura iraţional şi a o extinde este prosteşte, cei care exersează regulat văd lucrurile diferit. Durerea învaţă, modelează, întăreşte şi dezvoltă atletul. Este singurul mijloc pe care îl avem, ca să ştim şi să facem tot ce putem mai bine. În timp ce cei mai mulţi oameni nu văd nici un motiv să trăiască cu durerea, atleţii cred exact opusul. Ei nu pot trăi fără ea. Aşa cum spune zicala populară: „Fără durere, nu e câştig”.

  Este interesant că apostolul Pavel a comparat experienţa creştină cu alergarea într-o cursă, iar analogia pare destul de potrivită. Aşa cum un alergător îndură durerea, la fel şi creştinul suferă încercări şi necazuri. Dar în nici unul dintre cazuri ei nu pot fi opriţi. Scriitorul biblic Iacov sfătuieşte: „Să priviţi ca o mare bucurie când treceţi prin felurite încercări, ca unii care ştiţi că încercarea credinţei voastre lucrează răbdare.” (Iacov 1:2-3).

  Experienţa mea în alergare m-a învăţat binecuvântările, beneficiile şi necesitatea încercărilor pentru rafinarea corpului şi a minţii, iar în cazul unui creştin, nu este o mare diferenţă. Disciplina, angajamentul, credinţa şi perseverenţa sunt cu toate modelate în greutăţi, dificultăţi şi eşec. „Aşa că alergaţi, ca să obţineţi premiul”. (1 Corinteni 9:24).

  Ce te împiedică să alergi în cursă şi să obţii premiul atât pentru o bună sănătate fizică, cât şi pentru una spirituală?

  Larry Richardson

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...