Atingerea vindecătoare a muzicii

„Şi când duhul trimis de Dumnezeu venea peste Saul, David lua harfa şi cânta cu mâna lui; Saul răsufla atunci mai uşor, se simţea uşurat şi duhul cel râu pleca de la el.” 1 Samuel 16:23

Regele Saul era tulburat, conştiinţa lui avea remuşcări. Răsucindu-se în patul lui, somnul l-a părăsit. Nu era pe vremea aceea nici Diazepam, nici Rudotel sau alte calmante şi somnifere. Aşa că, în acele ore târzii din noapte, îl chema pe David, tânărul păstor, să cânte cadenţe calde şi melodioase pe instrumentul lui cu coarde, şi somnul venea. Muzica îl reîmprospăta, îi calma nervii şi îl făcea să se simtă mai bine.

Cunoscutul filozof Friedrich Nietzsche scria, în 1889, că „fără muzică, viaţa ar fi o greşeală”. Muzica are un impact extraordinar de mare asupra psihicului omenesc. De fapt, este acum un agent vindecător, acceptat în medicină.

Ca rezultat al studiului de absolvire de acum câţiva ani, de la Universitatea Southern California, am devenit foarte interesat în folosirea muzicii ca o cale de a schimba comportamentul oamenilor. În munca mea de la Life Care Centers, am văzut cum muzica, în faţetele ei multiple, schimba dispoziţia oamenilor în câteva minute. Unii indivizi mai bătrâni, care dormeau aproape întreaga zi sau poate doar stăteau şi se uitau fără să facă nimic, începeau să-şi mişte ritmic picioarele şi să bată din palme când veneau la terapia cu muzică. Muzica ajunge acolo unde nu poate ajunge nimeni.

Whitcomb raportează că muzica este „un încărcător de baterii pentru creier şi unii oameni vor începe frecvent să se lase în voia amintirilor şi să exprime gânduri şi sentimente în moduri despre care se credea că sunt de mult adormite.”

Satana, acest geniu muzical, cunoaşte efectul pe care muzica îl are asupra oamenilor. Dar în loc să-i aline, el se delectează în a face exact invers. S-au făcut studii care au arătat că supraîncărcarea senzorială poate spori anxietatea. El face aceasta cu bătăi rapide şi sunete tari şi haotice. Muzica cu mai puţin de 72 de bătăi pe minut (pulsul normal) are un efect calmant. Sunetele repezi, puternice, zgomotoase sporesc anxietatea.

Pot mărturisi pentru adevărul cuvintelor Ellenei White; „Când este folosită spre bine, muzica este o binecuvântare; însă adesea ea este făcută unul din mijloacele cele mai atractive prin care Satana prinde în cursă sufletele. Când se face abuz de ea, aceasta îi conduce pe cei neconsacraţi la mândrie, vanitate şi nebunie. Când îi dăm voie să ia locul dedicării şi rugăciunii, este un blestem teribil” (Mărturii, vol. 1, p. 520).

Data viitoare, când nu poţi dormi, nu înghiţi repede o pastilă. Relaxează-te şi adormi cu muzica minunată a lui Dumnezeu.

Jimmy Rhodes

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor