Apa amară

„Au ajuns la Mara; dar n-au putut să bea apă din Mara, pentru că era amară. Poporul a cârtit împotriva lui Moise, zicând: „Ce avem să bem?”… Domnul i-a arătat un lemn, pe care l-a aruncat în apă şi apa s-a făcut dulce.” Exod 15:23-25

În decembrie 1993, reţeaua de tratare a apei din Washington D.C. avea probleme serioase. Din cauza riscului mare de contactare a infecţiilor, autorităţile locale au spus locuitorilor să evite să bea apă. Probleme asemănătoare au fost şi în alte oraşe şi sate.

Pe lângă problemele în legătură cu tratarea apei, dezastrele naturale, cum ar fi: inundaţiile, cutremurele, uraganele şi cicloanele vor ameninţa calitatea apei. Excursioniştii şi cei care merg cu corturile în America de Nord, ca şi călătorii din alte ţări care beau apă nefiartă, se pot îmbolnăvi din cauza apei contaminate.

Chiar apa foarte limpede poate adăposti boli serioase. De exemplu, giardia, un parazit intestinal, deseori locuieşte în vechi izvoare curgătoare.

Cum ne putem apăra împotriva infectării cu apă contaminată? Avem nevoie de antibiotic sau de alt medicament? Centrele de prevenire şi control al bolilor din SUA ne spun că putem omorî organismele periculoase, fierbând apa timp de un minut. (Timpul de fierbere trebuie crescut dacă locuiţi la un nivel semnificativ deasupra nivelului mării).

Remediul împotriva apei contaminate cu microbi este simplu şi ieftin. La fel şi remediul pentru încercările vieţii. De fapt, Dumnezeu a folosit ilustraţia apei impure pentru a preda această lecţie:

„Pentru fiecare încercare, Dumnezeu a prevăzut ajutor. Când Israel, în deşert, a ajuns la apele amare de la Mara, Moise a strigat către Domnul. Domnul nu a venit cu un remediu nou; El i-a atras atenţia la ceea ce era la îndemână. Un arbust pe care El îl crease trebuia să fie aruncat în apă, ca să o facă curată şi dulce. Când s-a făcut aceasta, poporul a băut din apă şi a fost reîmprospătat. În fiecare încercare, dacă îl căutăm, Hristos ne va da ajutor. Ochii noştri vor fi deschişi să discearnă promisiunile vindecătoare, înregistrate în Cuvântul Său. Duhul Sfânt ne va învăţa cum să ne însuşim fiecare binecuvântare care va fi antidotul tristeţii. Pentru fiecare picătură amară care este aşezată pe buzele noastre, vom găsi o ramură pentru vindecare” (Divina vindecare, p. 233).

Gândeşte-te la un timp când ai ajuns la „apele amare de la Mara” şi aminteşte-ți cum Dumnezeu a adus binecuvântări din amărăciune. Laudă-L pe Domnul, căci este bun.

David J. DeRose

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video