Gelozia îţi poate distruge sanatatea

  „Nu faceţi nimic din duh de ceartă sau din slavă deşartă; ci, în smerenie, fiecare să privească pe altul mai pe sus de el însuşi. Fiecare dintre voi să se uite nu la foloasele lui, ci şi la foloasele altora.” Filipeni 2:3-4

  De-a lungul istoriei pământului, gelozia a fost unul dintre mijloacele cele mai eficiente ale răului în producerea necazului. În timpul pribegiei prin pustie a poporului Israel, Maria şi Aaron au devenit geloşi pe fratele lor, Moise, şi Domnul i-a mustrat, lovind-o pe Maria cu lepră, timp de şapte zile (Numeri 12:1-14).

  Solomon scria: „Furia este fără milă şi mânia năvalnică, dar cine poate sta împotriva geloziei?” (Proverbe 27:4).

  Isus a găsit necesar să-i mustre pe ucenicii Lui, pentru că în mod gelos doreau să fie cei mai mari (vezi Marcu 9:33-35).

  Apostolul Pavel pune gelozia printre „faptele naturii păcătoase”, în Galateni 5:19-20.

  Gelozia afectează emoţiile. Acestea, prin sistemul nervos vegetativ, influenţează funcţiile diferitelor organe ale corpului. În cazul geloziei, intelectul pierde controlul asupra emoţiilor, permiţând astfel bolii să se dezvolte.

  Într-unul dintre tratatele clasice de literatură medicală. dr. Edward Weiss vorbeşte despre o tânără femeie care se plângea de dureri de cap persistente. Dr. Weiss a făcut o examinare generală şi a aranjat să i se facă o serie de teste de laborator, dar n-a găsit nici o explicaţie. Între timp, s-au dezvoltat şi alte simptome, incluzând tulburări de tranzit intestinal. În cele din urmă, pacienta a căzut la pat. Descurajată din cauza faptului că nu observa nici o ameliorare, ea a renunţat la serviciile doctorului Weiss şi l-a sunat pe vechiul medic al familiei, care o cunoştea din copilărie. Într-o conversaţie obişnuită, el a descoperit că ea era geloasă pe femeia cu care se căsătorise fratele ei. O dată ce a fost convinsă că schimbările ei emoţionale cauzaseră simptomele, tânăra s-a însănătoşit.

  Iată două idei importante, pe care le subliniază Ellen White: mai întâi, „starea minţii afectează sănătatea într-un grad mult mai mare decât îşi dau unii seama” (Divina vindecare, p. 225). Şi, în al doilea rând, „dacă mintea este liberă şi fericită, iar conştiinţa împăcată că ceea ce face este bine şi îi face pe alţii fericiţi, aceasta va crea o bucurie care va reacţiona asupra întregului organism, făcând circulaţia sângelui mai liberă şi ridicând tonusul întregului corp.” (Medical Ministry, p. 105).

  Curăţă-ţi gunoiul emoţional – gelozia, invidia, mânia – şi te vei simţi mai bine.

  Harold Shryock

  Jan Kuzma
  Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ioan – chemarea vieții veșnice

  Se caută asociaţi care să promoveze viaţa cea veşnică. Poţi fi un fericit beneficiar şi agent de publicitate al ei!

  Ioan – râul vieții și pomul vieții

  Hrana şi apa veşnică nu vor fi un scop în sine, ci o sursă de bucurie personală şi recunoştinţă veşnică. Fiorul acesta poate şi trebuie deprins de pe acum.

  Ioan – cortul lui Dumnezeu cu oamenii

  Numai prin mântuire succesul personal este deplin. Cortul lui Dumnezeu mai are încă locuri disponibile. Unul poate fi al tău.

  Ioan – pământ transfigurat

  Pământul cel nou este rezervat biruitorilor alături de Dumnezeu în marea luptă dintre bine şi rău. Eşti şi tu candidat şi ai libertatea de a alege.

  Publicate astăzi

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Iertarea

  Vom reuși să îi iertăm pe alții numai cerându-I lui Isus în fiecare dimineață să ne dea ajutor, putere și un duh de iertare.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  Sátánt a saját cselekedetei ítélik el

  „És énekelik Mózesnek, az Isten szolgájának énekét, és a Báránynak énekét, ezt mondván: Nagyok és...