O minte mulţumită

„Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească. Filipeni 4:8

În timp ce lucram în armată, ca medic, am observat că, aproape de sfârşitul anului, multe soţii, în special cele ale militarilor cu misiuni departe de casă, veneau la dispensar, ca să caute tranchilizante.

Totuşi, o femeie, o asistentă medicală, avea întotdeauna un zâmbet pe faţă şi o personalitate debordantă. Din moment ce aceasta era destul de neobişnuit, am întrebat-o cum putea să-şi păstreze o dispoziţie atât de bună, în timp ce toţi cei din jurul ei erau atât de nervoşi şi de deprimaţi. Iată răspunsul ei: „în mod frecvent, oamenii încep să răspândească bârfe şi alte informaţii negative despre ceea ce se întâmplă la bază. Dar când cineva vine la mine acasă, invit persoana înăuntru şi, în timp ce lucrez, ascult ceea ce povesteşte. Dar când începe să povestească despre cei care au probleme, despre copiii nu ştiu cui, care au dat de necaz, sau despre cutare, al cărei soţ sau a cărui soţie nu este credincios, îl opresc şi spun: ’Eu am destule probleme pe cap, aşa că nu am nevoie să le mai ascult şi pe ale altora. Dacă vrei să vorbeşti despre lucruri bune, poţi rămâne, dar dacă vrei să vorbeşti despre lucruri negative, va trebui să pleci.’

Aşa cum vă puteţi aştepta, spuse ea râzând, nu am prea mulţi prieteni apropiaţi, dar pe cei pe care îi am mă pot baza.

Al doilea lucru pe care îl fac este să îmi păstrez mintea proaspătă şi activă. Oricând citesc ceva în ziar sau în acte şi nu înţeleg, merg la bibliotecă şi o întreb pe bibliotecară dacă mă poate ajuta să găsesc cărţi pe care să le înţeleg şi din care mă pot documenta în domeniul respectiv, aşa că întotdeauna îmi împrospătez mintea cu informaţii noi şi gânduri pozitive. De aceea nu am nevoie de nici un medicament care să mă menţină fericită.”

Două lucruri vă vor ajuta să aveţi o minte mulţumită:

1. Evitaţi informaţiile negative – de la oricine.
2. Continuaţi să vă informaţi.

Pavel a spus acelaşi lucru în textul nostru de astăzi. Secretul unei vieţi de creştin, pline de succes, nu se află atât de mult în ceea ce facem, cât în ceea ce lăsăm să intre în minţile noastre. Gândurile pozitive, amabile, admirabile, excelente şi vrednice de laudă cultivă acelaşi tip de minte care era şi în Hristos Isus.

Cu ce îţi vei umple mintea astăzi?

Richard Neil

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video