Poţi învinge durerea

„N-a mai rămas nimic sănătos în carnea mea din pricina mâniei Tale; nu mai este nici o vlagă în oasele mele în urma păcatului meu… Căci o durere arzătoare îmi mistuie măruntaiele.” Psalmii 38:3.7

Practic, fiecare, dacă trăieşte destul, va avea o formă de artrită. Aceasta poate fi cauzată de ceva extern, care pătrunde în organism, cum ar fi un virus sau o bacterie, şi care afectează trupul, atacând ţesuturile. De aceea este atât de important să ne menţinem sistemul imunitar în cea mai bună stare.

Artrita reumatoidă este cea de tip deformant. Poate crea umflături în toate cele 200 de articulaţii sinoviale din organism, dintre care jumătate sunt la nivelul spatelui. Când articulaţiile se inflamează, învelişul lor se umflă. Lichidul se scurge în afară, întrerupând funcţionarea normală a încheieturii, care devine destul de dureroasă şi de sensibilă şi dă o senzaţie de căldură. Tratamentul artritei implică fizioterapie, odihnă adecvată, repaus, mijloace care ajută încheieturile să nu fi suprasolicitate, comprese calde şi reci şi exerciţii uşoare. Folosirea judicioasă a medicamentelor poate fi, de asemenea, de ajutor.

Reumatismul diferă de artrită, pentru că afectează ţesuturile care înconjoară articulaţia, incluzând muşchi, tendoane, ligamente şi „sacii” lubrifianţi din jurul articulaţiei. El este declanşat de patru factori legaţi de stilul de viaţă; suprasolicitare, supragreutate, lipsa exerciţiului fizic şi a unui somn de calitate.

Cel mai obişnuit tip de artrită, osteoartrita, se poate preveni, într-o oarecare măsură, prin următoarele măsuri. Slăbire – solicitarea suplimentară de la nivelul articulaţiilor nu ajută cu nimic. Sănătatea cartilagiilor este următorul lucru foarte important şi este legat de folosirea lor. Cartilagiul (ţesutul dintre oase) nu este vascularizat, aşa că trebuie să primească nutrienţi din învelişul articulaţiei, ceea ce se întâmplă numai când folosim articulaţia. Aşa că avem nevoie de mişcare. Activităţile normale, zilnice, sunt adecvate pentru cei mai mulţi oameni, dar noi le recomandăm pacienţilor să facă plimbări rapide, de până la 20 de minute, de patru ori pe săptămână. Pe lângă aceasta, supravegheaţi dieta, evitaţi în special consumarea de grăsimi şi proteine.

După cum mişcarea articulaţiilor dureroase este importantă pentru reducerea durerii, tot aşa este şi pe tărâm spiritual. A face faţă vinovăţiei, amărăciunii şi mâniei, deşi este dureros, este singura cale de a experimenta o adevărată sănătate spirituală. Nu lăsaţi durerea să vă reţină de la ceea ce ştiţi că ar trebui să faceţi!

Provocare: Daca ai probleme cu artrita, încearcă o schimbare radicala în stilul de viaţă: slăbeşte, mănâncă fructe proaspete şi vegetale (eliminând grăsimea şi cantităţile prea mari de proteine), expune-te la mai puţin stres, fă mişcare şi dormi suficient!

Edwin Krick

Jan Kuzma
Jan Kuzma
Pășește către o viață abundentă, cu un nivel optim al sănătății fizice și spirituale, alături de Jan Kuzma și alții, în cartea „Dacă vrei să trăiești”, apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video